Un "sí" rotund es va imposar ahir a Salt amb un 87,6% dels vots a favor de permetre un Ikea al municipi. El nom de la multinacional sueca estava implícit en la pregunta de la consulta popular sobre el desenvolupament urbanístic de la zona sud. El "sí" equivalia a poder implementar de grans equipaments comercials, reservar espais per a equipaments sanitaris i educatius (com un possible i nou hospital Josep Trueta, una facultat de Medicina, una escola i institut), establir un àmbit de desenvolupament industrial i comercial i limitar habitatges.

En total van votar 4.829 de les 22.421 persones censades (empadronades a Salt i majors de 16 anys), participació del 21,5%. El "sí" va guanyar amb el 87,6% (4.209 vots), el "no" es quedava amb l'11,9% (573 vots) mentre la resta van ser en blanc (21 vots, un 0,4%) i 26 vots nuls (un 0,5%), segons els resultats provisionals.

Els veïns podien votar presencialment en cinc punts: a la biblioteca Iu Bohigas, a l'escola Santaló, a Mas Mota, a Mas Llorens i a l'ajuntament de les 9 a les 20 hores. La resposta dels veïns, més elevada de l'esperada, es feia veure sobretot a l'ajuntament, amb cues que sortien fins a la plaça, mentre a la resta hi havia un degoteig constant.

La votació arribava en part per les diferències al govern. ERC defensava el "sí" però els socis d'IpS-CUP, el "no". Amb tot, ja van dir que passés el que passés continuarien al govern. De la resta, CiU, PSC, PxC, i C's eren del "sí" i Canviem Salt del "no".

Al vespre, l'alcalde, Jordi Viñas (ERC) es va mostrar "molt satisfet" amb la participació. "Ha estat escandalós" i "ens satisfà moltíssim" després d'un "esforç titànic per arribar a la gent", va dir. De fet, va admetre que un 8% de participació ja es considerava gairebé un èxit. Sobre el resultat, tot i que la consulta no era vinculant, va dir que "referma la nostra posició [del "sí"] i ens comprometem a tirar-ho endavant". "Seguirem el mandat de la ciutadania, que ens avala a desenvolupar el projecte del sector sud i ara tècnicament ens posem a treballar", va acabar.

Pel que fa a IpS, Ferran Burch també es va mostrar molt satisfet per la participació i va indicar que cal seguir amb "participacions d'aquest estil" en temes com els pressupostos. Defensor del "no", va destacar el percentatge dels que apostaven per un altre model, va retreure "qüestions reprovables" i va recordar que, a diferència d'alguns, acceptaven el resultat d'una victòria del "sí" que és "evident". Ara, va dir, "aportarem la nostra visió de tot plegat" i descartava sortir del govern.

Iolanda Pineda (PSC) va veure la participació "molt positiva". "És una molt bona notícia, els saltencs tenien ganes d'anar a votar i ho han fet", va dir. Després de l'"incontestable, inqüestionable i l'arrasadora victòria" del "sí", veia però una "aclaparadora derrota del no" que "ha d'obrir un període de reflexió dins d'IpS". "Amb aquest resultat no haurien de continuar en un govern municipal a qui li tocarà ara tirar endavant i fer el calendari del desenvolupament i planificació del sector", va dir.

De la mateixa manera, Jaume Torramadé (CiU) va coincidir amb què "hi haurien d'haver reflexions profundes". Tot i que va deixar clar que ahir era el dia dels resultats, va afegir que "hi ha part del govern que s'ha mostrat bel·ligerant amb aquest tema" i ara "no n'hi ha prou amb dir que es farà el que diu el poble". "No confio que puguin desenvolupar el que no creuen", va advertir. Sobre la participació, va afegir que un 21% està "a la banda alta" per ser una consulta i va recordar que és una xifra similar o "fins i tot algun punt per sobre, dels resultats en les últimes eleccions municipals dels que estàvem a favor del desenvolupament i això s'ha vist refrendat".

Des de Canviem Salt, Wilder Palacio va dir que la participació "és baixa" però es va mostrar satisfet perquè "la gent s'ha mogut" i "és una bona experiència". Defensor del "no", va admetre la victòria "incontestable" i ara tindran una posició constructiva. Des de C's, Atilano González, va agrair la participació dels veïns i es va felicitar pel "Sí", "és una gran aposta de futur".