El ple del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) ha reescollit Fernando Lacaba com a president de l'Audiència de Girona. Aquest serà el quart mandat del magistrat al capdavant de l'estament judicial. Lacaba s'ha imposat per àmplia majoria als altres dos candidats, el president de la Secció Quarta de l'Audiència Adolfo García Morales i el titular del Jutjat Mercantil Hugo Novales. La seva candidatura ha rebut onze vots dels vint que s'han emès. Lacaba ha agraït la confiança del CGPJ i ha promès "continuïtat" en la tasca que ha emprès aquests darrers anys per aconseguir nous jutjats a la demarcació i lluitar contra la mobilitat de plantilles. En relació al procés independentista, i com ja va deixar palès durant l'entrevista a Madrid, Lacaba és clar: "El meu deure és aplicar la llei i la Constitució; per tant, la meva funció m'obliga a actuar en qualsevol afer que en vulgui quedar al marge".

Lacaba va accedir per primer cop a la presidència de l'Audiència de Girona el febrer del 2001. I ara, quinze anys després, el CGPJ li ha renovat la confiança. La seva candidatura s'ha imposat folgadament a les altres dues, amb onze vots dels vint que s'han emès. El magistrat que presideix la Secció Quarta de l'Audiència n'ha rebut nou i el titular del Mercantil, un.

Aquest serà el quart mandat del magistrat al capdavant de l'estament judicial gironí. A tot l'Estat, només hi ha un altre cas amb tanta continuïtat al càrrec (el president de l'Audiència d'Osca). Lacaba no deixa de banda que la reelecció, fins a cert punt, l'ha sorprès. "Obtenir un quart mandat és complicat, però aquesta possibilitat hi era, perquè no hi ha res escrit sobre la durada del càrrec", precisa.

El president de l'Audiència agraeix al CGPJ que li hagin valorat "l'experiència" i que, amb el nomenament, li permetin continuar tirant endavant la tasca iniciada en els darrers anys. Ja avança que aquests propers cinc anys seran "continuistes", durant els quals es proposa aconseguir estendre arreu de la demarcació "l'estabilitat" d'òrgans judicials i plantilles que s'ha aconseguit a Girona ciutat.

Jutjat a Figueres i resoldre l'elevada mobilitat

Entre els reptes, concreta, hi ha la creació del jutjat de vigilància penitenciària a Figueres (necessari arran de l'obertura del Puig de les Basses). I sobretot, resoldre l'elevada mobilitat de jutges i funcionaris que viuen algunes comarques. Per exemplificar-ho, el magistrat ho centra en el cas dels lletrats de l'administració de Justícia (els que abans es coneixien amb el nom de secretaris).

"Hem de treballar perquè el Ministeri tregui noves places, perquè actualment el 80% d'aquesta plantilla és interina", indica. "A més, també caldrà insistir perquè la reducció de plantilles que vol engegar el Departament de Justícia es faci d'acord amb les necessitats dels òrgans i la província, perquè moltes vegades els plantejaments es prenen des de Barcelona sense tenir en compte la realitat dels llocs de treball", hi afegeix.

"En definitiva, moltes són tasques feixugues en les quals ja porto temps treballant; per això, crec que el CGPJ ha estimat que ara no és convenient posar algú que tingui perfil tècnic però no governatiu al capdavant de l'Audiència de Girona", explica.

Amb el procés, fer complir la llei

Al magistrat tampoc se li escapa que aquest mandat que ara enceta també vindrà marcat pel procés independentista. I aquí, és meridianament: "Faré complir la llei, que és el que em pertoca". Com ja va recordar durant la defensa de la seva candidatura a Madrid, Fernando Lacaba recorda que el seu deure és "aplicar la Constitució".

"Com en qualsevol altra qüestió que quedi al marge de la llei, s'haurà d'actuar perquè aquesta és la meva funció i obligació, i compto que la fiscalia i tothom faci la tasca que li pertoca", ha dit el president de l'Audiència de Girona. El magistrat defensa que, en tot allò que faci referència al procés, la seva posició serà "ferma", recordant que en tot cas, si calgués fer canvis a la Constitució, és a l'executiu estatal a qui correspon fer-los.

De Barcelona a Girona

El president de l'Audiència de Girona va néixer l'any 1956 i va ingressar a la carrera judicial al gener del 1983. Els seus primers destins van ser el jutjat de districte 2 de Granollers i el de districte 22 de Barcelona. L'any 1985 va fer-se càrrec del Jutjat de Primera Instància i Instrucció de Vic i, posteriorment, del Jutjat de Primera Instància i Instrucció 2 de l'Hospitalet de Llobregat.

Lacaba va arribar a Girona l'abril del 1998, quan se'l va traslladar al Jutjat de Primera Instància i Instrucció 3 de la ciutat. Va compaginar el càrrec amb el deganat dels jutjats i la presidència del Tribunal Tutelar de Menors de Girona.

L'any 1990 va arribar a l'Audiència de Girona. Després de presidir-ne la Secció Segona a partir del 1995, va accedir a la presidència de l'estament judicial gironí el febrer del 2001. Ara, ha revalidat el càrrec per quart mandat consecutiu (cadascun és de cinc anys).

A més, el magistrat ha estat professor associat de Dret Penal a la UdG i professor-tutor de Dret Constitucional de la UNED a Girona. Ha estat director i ponent de diversos cursos de formació del CGPJ. A més, ha estat professor de plans de formació de la policia espanyola, la Guàrdia Civil i els Mossos d'Esquadra, on ha impartit matèries de Dret Penal i Dret Processal.