Els passos que haurà de seguir Salt després del «sí» dels veïns en la consulta d´ahir són variats, complexos, llargs i impliquen més d´un municipi. Així que no; demà, no arribarà cap màquina per construir un Ikea. De fet, es tracta només d´una possibilitat, real si es té en compte que aquesta setmana la multinacional sueca ha assegurat que segueix interessada a instal·lar-se aquí. Però, de fet, es parla també de preveure uns terrenys per si es fa el nou i futur hospital Josep Trueta (ara per ara no gaire probable), així com un institut, una escola, una facultat de Medicina, sector industrial, comercial i residencial.

Fins ara, el gran escull d´Ikea per instal·lar-se era la normativa catalana que impedeix construir grans establiments comercials que no siguin capital de comarca o amb més de 50.000 habitants. Salt va aconseguir tirar endavant una trama urbana consolidada (TUC) que inclou Girona, Salt, Sarrià, Vilablareix i Fornells. La Generalitat va donar-hi el vistiplau al juliol. Però el sector sud ara no forma part d´aquesta trama urbana, entre d´altres, perquè cal incloure-hi zones residencials (que poden ser pisos però també es volen hotels i residències d´estudiants).

Segons el regidor d´Entorn Urbà, Àlex Barceló, el primer que farà ara l´Ajuntament és tramitar un avanç de Pla Parcial, document de planejament on es preveurà tot el que es podria fer. «Pensarem en tot, fins on ha d´arribar Salt i inclourem solucions de mobilitat, d´equipaments futurs...». L´avanç del Pla Parcial es dividirà en subsectors i cada un d´aquests haurà d´estar equilibrat, amb zona comercial, industrial, residencial... Després ho haurà d´aprovar la Generalitat i un 75% dels municipis de la TUC per incloure el sector sud dins la trama urbana. Un cop fet, s´aniran executant els subsectors per fases (unes tres), en funció de les demandes que arribin per evitar tenir parcel·les buides.

Així, si arriba l´interès d´Ikea, s´executaria la seva àrea en una primera fase. I tot plegat, sense oblidar que els propietaris dels terrenys hauran d´arribar a un acord econòmic amb la companyia per a la compravenda dels seus terrenys.