Dos dies després de l'aclaparador "sí" de Salt al projecte de la zona sud del municipi i a la presència d'Ikea a la vila, encara són molts els dubtes que sobrevolen la iniciativa. Preguntes que associacions veïnals i de comerciants es fan i que reclamen respondre abans de posar fil a l'agulla a un projecte que ha de modificar la ciutat. Quines són les condicions entre la multinacional sueca i l'Ajuntament? Com es beneficiarà Salt de l'arribada del gegant dels mobles d'automuntatge? Per això, les entitats de comerciants donen un "sí" condicionat a la iniciativa, tot esperant que els beneficis realment reverteixin en el teixit social i comercial de Salt.

Josep Berga, president de la Federació de Comerciants de Salt, considera que és necessari que Ikea aporti una plusvàlua a la població. I en aquest sentit apunta, com a possible via, que l'IBI (impost sobre els béns immobles) que es generi de la multinacional sueca es destini als comerços de Salt. "Estem d'acord amb el projecte sempre que puguem potenciar el comerç del centre de Salt", sentencia. Encarnació Muñoz, presidenta de l'associació Els Dracs CiV, diu estar a favor del projecte si realment millora la població, però denuncia "la mancança d'informació per part de l'Ajuntament". "Com puc votar si realment ningú m'ha explicat les condicions?" es pregunta Muñoz.

La lletra petita

Tot i la campanya de difusió que ha portat a terme l'Ajuntament abans de la votació, el cert és que no s'han donat dades sobre la lletra petita, quelcom que entitats com El Drac demanen. "L'Ajuntament no ha donat tota la informació, no ha explicat quines són les condicions amb les quals Ikea vindrà", diu Muñoz. Per això, abans de donar llum verd a la iniciativa, reclama que s'expliqui com es gestionaran els terrenys on ha d'anar la nova botiga, qui haurà de pagar els costos d'urbanització i, el més important, "hem de saber si contractaran saltencs". Muñoz reflexiona que Ikea "anirà al municipi que millors condicions li ofereixi i, per tant, vull saber a quins acords arriba la companyia amb l'Ajuntament". Tot i això, Muñoz diu estar d'acord amb la inversió que es faci al municipi, però "cal negociar bé abans de tirar endavant el projecte".

I és que aquesta saltenca encara té molt present el projecte de l'Espai Gironès que, en el seu parer, no ha beneficiat el municipi. "Són a Salt però diuen que són de Girona i, malgrat estar en el seu dret, no contracten gent de Salt. Això és perquè no es va pactar bé en un inici", denuncia Muñoz. Seguint amb la comparació amb el centre comercial de Salt, alguns veïns, com la mateixa Muñoz, es pregunten si la presència del gegant dels mobles farà que els visitants entrin al centre la població. "Avui dia, molta gent va a l'Espai Gironès però no entra a la ciutat de Salt", reflexiona Muñoz.

Amb tot, el comerç saltenc dóna un sí condicional a Ikea. La confiança i suport del comerç local està en joc.