Abans de les 9 del matí, moment en què s'obren les portes en els cinc locals de votació, ja hi ha veïns esperant per votar. Això de deixar opinar els ciutadans fora d'unes eleccions no és habitual. La majoria, engrescats, han sortit en un dia radiant per dir sí o no al tema del dia, Ikea, encara que la decisió gira al voltant del desenvolupament urbanístic de tota la zona sud. La imatge d'una cua sortint de les portes de l'Ajuntament, es repeteix al llarg de la jornada. També en altres punts com la biblioteca Iu Bohigas, on hi ha un degoteig constant de persones.

Com demostrarà el resultat, la majoria confessa que ha apostat pel "sí", amb els arguments centrals de creació de llocs de treball i d'una millor imatge per al poble. Els partidaris del "no", en canvi, defensen el petit comerç, critiquen els llocs de treball precaris i volen seguir sent "un poble" davant la previsió d'un increment de trànsit i volum de gent. D'altres confessen que no saben què s'hi vota però, tot i així, ho fan (pel sí).

És el cas d'en Juan, fa 40 anys que viu a Salt i es pregunta "per què vindria si no és per votar "sí"", ja que creu que "serà un bé per al poble".

Fora, grups de gent xerren sobre Ikea, i una persona gran confessa que "encara que no hi compri, hi gaudeixo com un camell" referint-se a caminar pel laberint del gran establiment comercial. "Doncs qui no vulgui trànsit que se'n vagi a la muntanya", etziba una dona quan l'interpel·len sobre la quantitat de gent que arribaria.

En Jordi, del "sí", vol "que se'ns conegui per alguna cosa més que pel de sempre", diu sobre la mala imatge que tenen alguns de Salt. També creu que el desenvolupament donarà feina a molts aturats i creu que els clients del petit comerç els seguiran sent fidels. "No voto només per Ikea sinó per tota una zona que està per urbanitzar", assenyala.

La Charo i l'Àngel són un matrimoni que passeja de tornada a casa, i coincideixen a dir que serà "un bé per al poble" i es pregunten "quin petit comerç tenim?". Sobre Ikea, veuen positiu no haver de baixar a Barcelona. És sentir Ikea i un veí els interpel·la irònicament al crit de "vinga, i ara a collar cargols!", preveient que sortirà el "sí" i amb referència a que els compradors hauran de muntar els mobles.

La Sònia, en canvi, és del "no". "No vull que es converteixi Salt en una ciutat dormitori i amb més trànsit. M'agrada que sigui poble", diu, destacant que no l'atrauen els grans centres comercials ni el treball precari. "La proposta no és molt clara", afegeix, i es queixa sobre la manca d'informació, igual que molts veïns. I mentre en Javier, casat amb la Roser (ell vota no i ella sí) lamenta la vergonya de feina d'Ikea i de moltes obres sense acabar a Salt on "hem de ser més un poble", ella defensa el benefici per la imatge de Salt i els llocs de treball. Dos punts que han convençut a la majoria, com al jove Lamin, de 24 anys, per qui, diu, "hi haurà feina i futur".