L'equip de govern de l'Ajuntament de Girona ha negat rotundament que el futur nou Reglament Orgànic Municipal (ROM) que s'està redactant signifiqui cap pas enrere en temes de compromís nacional en jurar el càrrec i que no hi ha cap restricció en la participació dels grups municipals, les entitats o els ciutadans al plens municipals. Una de les grans novetats serà que els regidors o regidores que estiguin de baixa, malalts o que estiguin embarassades podran participar el ple per mitjà de videoconferència.

La regidora d'Hisenda i Règim Interior, Maria Àngels Planas, ha volgut deixar clar que tot el que fa referència a la Constitució i la legalitat espanyola que conté el document s'ha d'incloure al ROM per no incomplir la llei vigent, tal com passa actualment. També ha matisat que el document que s'està redactant és només «un esbós de treball» on s'han pogut fer aportacions (només la CUP ha presentat al·legacions dins del termini marcat) i que encara està subjecte a modicionacions, fins i tot per part del mateix govern local.

Diari de Girona publicava dimarts que l'esbós del nou Reglament assenyala que si la promesa com a regidor s'efectua «mitjançant expressions que impliquin condició, reserva o limitació, de manera que buidin de contingut el compromís adquirit de respecte a la Constitució i al model democràtic que aquesta representa, la Mesa d'edat, prèvia consulta amb el secretari/a de la Corporació, els impedirà prendre possessió del càrrec i els comminarà que abandonin l'escó»- Planas ha assegurat que els regidors que ho desitgin podran continuar fent-hi afegitons, com fins ara, utilitzant fórmules com la que proposa l'Associació de Municipis per la Independència (AMI). Però el jurament a la Constitució, «ara per ara s'ha de fer perquè si no, per la llei vigent actualment ens inhabilitarien» com a regidors. I ha recordat que tots els ajuntament tenen aquest tipus d'apunts legals per obligació. Ha apuntat que si no es fa, pot no ser vàlid, com li va passar a l'anterior alcalde, Albert Ballesta.

La representant del govern també ha comentat que no hi haurà limitacions als grups per presentar mocions. Assegura que no hi haurà cap nombre màxim de propostes a presentar tot i que les mocions «polítiques» sí que seran com a molt dues (bàsicament les que sobrepassen l'àmbit municipal). També hi haurà una xifra màxima de dos precs i deu preguntes per grup per agilitzar les sessions plenàries. També ha exposa que normalment els grups no sobrepassaven aquesta quantitat.

La regidora d'Hisenda i Règim Interior ha explicat que quant a participació, s'està treballant en un ROM que no només no retallarà els drets dels grups, entitats i ciutadans, sinó que els ampliarà.

«Increment de funcions»

Per exemple, l'oposició tindrà un «increment de funcions» amb les mocions de control. A més, els ciutadans que vulguin participar al ple, ja no hauran d'esperar que la sessió acabi, si no que la seva intervenció quedarà integrada al ple i constarà en acta. A més, ha indicat que l'oposició tindrà accés més fàcil a diferents informacions municipals per via telemàtica. Finalment, pel que fa a la prohibicó d'entrar pancarta o cartells al plens, diu que passarà exactament com ara. Es deixaran entrar i només es retiraran o s'expulsarà gent quan pertorbin la sessió.