L'Ajuntament de Girona ha instal·lat un nou sistema a l'enllumenat públic que permetrà estalviar cada any més de 20.000 euros. La meitat dels quadres de la ciutat funcionen automàticament, és a dir, s'encenen i s'apaguen sempre a l'hora programada. Ara s'han començat a instal·lar uns sensors que permeten que l'horari sigui flexible depenent de la intensitat de la llum que hi hagi cada dia.

Aquest sensors tenen un marge de vint minuts per apagar-se més tard o encendre's abans. El regidor d'Urbanisme, Mobilitat i Via Pública, Joan Alcalà, ha explicat que la previsió és anar estenent el nou sistema a tota la ciutat. S'estima que l'estalvi en la factura de l'enllumenat públic serà d'un 3,3% anual i l'amortització de la inversió es farà en només un any. «Volem apostar-hi perquè és un sistema que funciona i és més eficient i ecològic, a banda que representa un estalvi important», ha dit.

A la ciutat hi ha més de 100 quadres de telegestió, és a dir, que tenen programada una hora d'encesa o apagada. Això representa el 54% dels quadres de la llum de tota la capital. El nou sistema consisteix en instal·lar en aquests quadres uns sensors que permeten adaptar l'encesa o apagada segons la intensitat de la llum que hi hagi.

Així doncs, en dies foscos i ennuvolats, el sistema permet que l'enllumenat s'encengui fins a vint minuts abans de l'hora programada i, al contrari, que en dies de molta claror els fanals es posin en marxa més tard. El sistema es va començar a instal·lar a finals de l'any passat com a prova pilot en alguns indrets dels afores de la ciutat.

«És un sistema que funciona bé i representa un estalvi important, així que el volem anar estenent», ha explicat. Alcalà ha detallat que aquest nou sistema s'implantarà també en qualsevol obra nova que es faci i, paulatinament, a tot l'enllumenat de la ciutat. «És un sistema ecològic i més eficient i hi hem d'apostar», ha remarcat. El sistema, a més, és econòmic i la previsió és que l'amortització de la inversió s'aconsegueixi només en un any.