La CUP- Crida per Girona lamenta que l'esbós del nou Reglament Orgànic Municipal (ROM) s'aferri a la «legalitat espanyola i a la Constitució». Tal com avança Diari de Girona en l'edició d'avui, la proposta de l'equip de govern vol garantir que els regidors no puguin esquivar ser fidels a la Constitució quan jurin el càrrec. En concret parla d'impedir frases que buidin de contingut la promesa a la Carta Magna.

Els cupaires han fet aquest matí una roda de premsa on s'han queixat del text del govern local que consideren que conté expressions més pròpies dels anys vuitanta o noranta que del 2017 -quan voldrien que com a màxim s'aprovés el text- o del 2020 i més tenint en compte que s'ha iniciat un procés per assolir la independència de Catalunya.

La CUP tampoc troba normal que es vulgui limitar el número de mocions a dues per partit polític i a dos precs i deu preguntes màxim per cada grup, durant el ple. La regidora Laia Pèlach ha indicat que «si el problema és la durada dels plens, se'n poden fer més o mirar com es pot resoldre, però en cap cas limitar l'oposició».

La formació ha presentat un centenar de proposta per millorar el nou ROM. Per exemple, reclamen la retirada de les referències a la Constitució i la legislació espanyola sempre que «no sigui imprescindible». «molts gironins hem demostrat molts cops que aquesta constitució i aquestes lleis no ens representen», ha dit el regidor Lluc Salellas, que ha recordat que almenys deu dels catorze regidors de l'equip de govern són independentistes i que divuit dels 25 regidors del ple, escollits democràticament, ho són.

Mocions de confiança de veïns i entitats

Altres propostes cupaires són impulsar els plens descentralitzats, eliminar la figura de la vicealcaldia o dues opcions innovadores. Per una banda fer que la ciutadania o les entitats puguin plantejar una moció de confiança (aconseguint un determinat nombre de suports o signatures) o que puguin sol·licitar la compareixença d'un regidor al ple per demanar explicacions.

Codi ètic i dietes

També es demana la creació d¡un codi ètic per als regidors, un comitè d'ètica de la Policia Municipal, deixar més clar i concret el sistema de cobrament de dietes i garantir i establir el català com a llengua de l'Ajuntament.

Finalment, la formació ha lamentat que fa mesos que esperen una resposta de l'equip de govern a les seves propostes, sense èxit, i assenyalen que voldrien que la redacció final del Reglament comptés amb la participació ciutadana, consultant i debatent el document amb les entitats i associacions veïnals.