Els partidaris del «sí» al desenvolupament del sector sud de Salt, que inclou la possibilitat que s'hi ubiqui un Ikea, van defensar que el gran centre comercial generarà un gran nombre de llocs de treball i aportarà nous recursos a l'Ajuntament en forma d'impostos, que podran servir per desenvolupar noves polítiques. Aquests van ser els arguments que van defensar ahir CiU, ERC, PSC, Plataforma per Catalunya i C's en el debat municipal organitzat a la Casa de Cultura les Bernardes, que va omplir la sala de gom a gom. En canvi, IpS-CUP i Canviem Salt s'hi van oposar, tot alertant que aquest no és el model de desenvolupament que volen per al municipi i assenyalant que els llocs de treball que es crearan no seran necessàriament per als veïns del poble, a banda que poden suposar el tancament de petits comerços. Els dos partits de govern, ERC i IpS, que defensen opcions contràries, van comprometre's a continuar al govern sigui quin sigui el resultat de la consulta del dia 24.

A banda de Canviem Salt, que després de la seva assemblea van decidir posicionar-se en contra del desenvolupament sud, la resta de posicions ja van ser les previstes. El tinent d'alcalde, Àlex Barceló (ERC), va recordar que el pressupost de Salt és molt més baix que a les altres poblacions amb un nombre similar d'habitants. Per això, va explicar que la instal·lació del centre comercial permetria engreixar les arques municipals a través d'impostos, de manera que es podrien a dur a terme polítiques molt necessàries per al poble.

Per la seva banda, el portaveu de CiU, Jaume Torramadé, va lamentar que l'actual llei impedeixi la instal·lació de grans superfícies comercials a Salt, ja que es prioritzen les capitals de comarca i els grans municipis de l'àrea metropolitana de Barcelona. Per això, va considerar que si finalment s'aconsegueix portar l'Ikea a Salt permetrà contribuir al «reequilibri» social i laboral de la vila. «Si a Salt som bons perquè hi passi el tren de mercaderies, l'autopista, el gasoducte, el corredor aeri... per què no hauríem de ser bons per a això?», es va preguntar. Finalment, Torramadé va defensar que el nou Ikea no suposaria cap greuge per al petit comerç,i va posar com a exemple l'Espai Gironès, que, segons va indicar, no ha significat un problema en aquest sentit.

També el PSC va tancar files a favor del projecte. La seva portaveu, Iolanda Pineda, va recordar que Salt compta amb un gran nombre de persones a l'atur, especialment gent sense formació que porta molt temps sense feina. I segons va indicar, l'Ikea permetria crear un gran nombre de llocs de treball per donar sortida a moltes d'aquestes persones. A més, la representant socialista va destacar que el nombre de pisos previstos a la zona es reduirà en un miler i que també es faran reserves per a escoles i equipaments sanitaris, inclòs un hipotètic nou Trueta.

Des de Plataforma per Catalunya, Sergi Fabri també va aplaudir els llocs de treball que Ikea crearia a Salt. «Ara tenim l'oportunitat real de fer aquesta reserva de sòl comercial i industrial; si no la fem, potser més endavant ja no la tornarem a tenir», va advertir. De la mateixa manera, el representant de Ciutadans, Atilano González, va destacar que fins ara el procés per dur l'Ikea al municipi s'ha fet bé «i la feina ben feta no es pot perdre». Segons va indicar, es tracta d'un «gran projecte» que serviria per pal·liar l'atur a la població.

En canvi, els detractors del desenvolupament sud van posar en qüestió la creació d'aquests llocs de treball. El representant d'IpS, Ferran Burch, va defensar que volen «augmentar la qualitat» de Salt, n la quantitat, i va defensar un poble «sostenible». «No volem més barris inacabats i pisos buits», va assenyalar, i va advertir que la instal·lació d'Ikea repercutiria negativament en molts petits comerços i provocaria la destrucció d'encara més llocs de treball. De forma similar, el regidor de Canviem Salt, Wilder Palacio, va advertir que Ikea no suposaria la solució al nombre d'aturats que té al municipi, i va considerar que no s'ha de condicionar un poble a una sola empresa.