Tal com ja va succeir l'any passat, els hondurenys de la demarcació celebraran demà a Girona el dia de la indepèndència del seu país en dos actes diferents, però, contràriament a allò succeït el 2015, les festes tindran lloc el mateix dia. L'any passat es van celebrar desfilades en dos caps de setmana diferents, el que va permetre als hondurenys que ho van desitjar ser a les dues commemoracions, però aquest any no podrà ser així. I no ha estat perquè no s'hagi intentat des de diversos estaments.

Així, Ajuntament i policia, coneixedors de les intencions de les dues associacions hondurenyes a Girona, la Asociación?Social Cultural de Honduras en la Provincia de Girona (ASCHPG) i la Asociación Hondureña en la Provincia de Girona -que, val a dir-ho, no mantenen gaire bona relació-, de fer dues desfilades, va convocar les dues associacions per intentar que unissin esforços. La sorpresa va arribar quan una de les agrupacions, la Asociación Hondureña en la Provincia de Girona, es va negar completament a fer una desfilada conjunta, tot i que aquesta desemboqués en dues cloendes diferents, ja que les dues associacions tenien emparaulats els seus propis artistes. Per contra, l'ASCHPG sí que apostava per la unitat, i de fet ja havia fet crides a aquesta, però com a mínim aquest any no serà possible.

L'Ajuntament, que assegura no veure excessiu problema en el fet que s'hagi de cedir un pavelló per a cada associació el mateix dia i s'hagi de preveure un desplegament policial per controlar ni que sigui mínimanent els dos actes, que també suposaran talls de carrers, el que sí va voler deixar clar és que l'any que ve només hi haurà una desfilada, i així ho ha transmès a les dues associacions.

En tot cas, si alguna cosa bona té aquesta divisió entre les associacions d'hondurenys és que hi haurà on escollir per celebrar la independència del país centreamericà. Així, la Asociación Social Cultural de Honduras en la Provincia de Girona té previst fer una desfilada que començarà a les quatre de la tarda al camp de futbol de Can Gibert i transcorrerà per diversos carrers de la ciutat amb la participació de bandes musicals, majorets i diverses associacions, fins arribar cap a les sis de la tarda al Pavelló de Fontajau, on tindrà lloc l'acte principal.

Al pavelló hi haurà menjar tradicional, balls folklòrics, premis als hondurenys amb trajectòries destacades a la demarcació i la participació de diversos artistes, entre els quals destacarà l'actuació de Los Roland's de la Ceiba, un grup molt conegut al país centreamericà amb més de 20 anys de carrera.

Paral·lelament, l'Asociación Hondureña en la Provincia de Girona ha organitzat una desfilada que sortirà a les sis de la tarda des de la plaça de Santa Eugènia per acabar minuts després al pavelló de Montfalgars, també amb presència de majorets i bandes musicals. L'acte de cloenda també comptarà amb menjar tradicional i el plat fort el constituiran les actuacions de Marvin Corea i el conegut cantautor hondureny Polache, que ha arribat a actuar al Festival Viña del Mar de Xile.

Aquest serà el tercer any en el qual els hondurenys de la demarcació celebren la seva independència amb desfilades pels carrers de Girona, quelcom que no ha de resultar estrany, ja que la província acull el 59 per cent del total de ciutadans del país centreamericà que resideixen a Espanya. En aquest sentit, segons dades del Consolat Hondureny a Barcelona, 28.300 hondurenys resideixen a la demarcació de Girona. El Consolat, preguntat per la seva opinió sobre el fet que hi hagi dues associacions d'hondurenys a la província que celebren per separat els 195 anys d'independència del seu país, es va limitar a explicar que desconeixia completament el tema i que per fer qualsevol declaració als mitjans han de comptar amb el permís del Govern de Tegucigalpa, que en tot cas van prometre demanar. Tenint en compte que aquest redactor fa més d'un any i mig que ha demanat una entrevista amb la cònsol i encara no hi ha hagut resposta, potser era agosarat esperar una reacció oficial.