El Jutjat penal número 1 de Girona ha condemnat els vuit activistes acusats de provocar aldarulls a la Cambra de Comerç de Girona durant la vaga general del 14 de novembre del 2012. La sentència imposa penes que van des dels 6 mesos fins a l'any i mig de presó per desordres públics, atemptat a agent a l'autoritat, danys i lesions. El jutjat aplica una atenuant de dilacions indegudes perquè el cas va trigar més de 3 anys a arribar a judici. La sentència considera provat que, durant la manifestació, els acusats van provocar una situació que "va alterar greument l'ordre públic" quan van "envair" la Cambra de Comerç. "No només es va posar això en perill, sinó que van arribar a lesionar persones i a danyar béns", ressalta la sentència. La jutgessa conclou que alguns dels condemnats van colpejar dos agents dels Mossos d'Esquadra i van provocar desperfectes a l'edifici. La sentència no és ferma i es pot recórrer.

Els acusats s'enfrontaven inicialment a penes de fins a 4 anys i mig de presó per entrar en tromba a l'edifici i agredir els Mossos d'Esquadra que en custodiaven l'entrada. A l'acusació hi havia la fiscalia, la Cambra de Comerç i la Generalitat. Els fets van tenir lloc durant una manifestació anticapitalista que va recórrer el centre de Girona durant la vaga general del 14 de novembre del 2012.

La sentència del Jutjat penal 1 de Girona conclou que, cap a tres quarts de dues de la tarda i quan la manifestació passava per Jaume I a l'alçada de la Cambra de Comerç, els acusats van "envair" l'edifici. "En execució d'un pla preconcebut, van portar a terme diferents accions amb la finalitat de pertorbar la tranquil·litat ciutadana i, malgrat l'oposició dels agents de l'autoritat que intentaven impedir-ho, van entrar als locals de la Cambra de Comerç", indica la sentència.

La jutgessa conclou que els vuit condemnats van participar, en major o menor mesura, en els aldarulls que van acabar amb agents dels Mossos d'Esquadra colpejats i danys a l'edifici.

En concret, considera provat que cinc dels condemnats van colpejar o agredir algun agent. "Va forcejar amb una agent per arravatar-li un cinturó amb incrustacions metàl·liques al mateix temps que la colpejava", "va llançar una mena de pupitre que hi havia al vestíbul contra la caporal", "el van colpejar amb una puntada de peu i un cop de puny" o "va llançar un objecte no identificat contra els agents", detalla la sentència.

A aquests cinc condemnats, la jutgessa els hi imposa una pena d'1 any de presó per un delicte d'atemptat a agent de l'autoritat. A quatre d'ells també els hi imposa entre 2 i 6 dies de localització permanent per faltes de lesions als agents.

A més, la sentència condemna tots vuit activistes a 6 mesos de presó per un delicte de desordres públics. Considera que van provocar una situació que va "alterar greument l'ordre públic. "No només es va posar en perill la seguretat ciutadana, sinó que es va arribar a lesionar persones i a danyar béns", recull la resolució. La jutgessa conclou que "procedeix dictar sentència condemnatòria contra tots els acusats per aquest delicte tenint en compte que l'actuació dels Mossos d'Esquadra va ser proporcionada a la violència exercida pels manifestants". La jutgessa no només es basa en la declaració dels agents durant el judici del 27 de juny, sinó també amb la gravació de les càmeres de seguretat de l'edifici.

La jutgessa també sosté que ha quedat acreditat que un dels processats va propinar una puntada de peu a la porta d'accés de la Cambra de Comerç quan estava tancada, traient-la així de les guies i trencant el vidre. Per aquests desperfectes el condemna a pagar una multa de 1.080 euros per un delicte de danys.

Entre 6 i 18 mesos de presó

El tribunal aprecia una circumstància atenuant de dilacions indegudes per a tots els acusats perquè el cas va trigar "quasi quatre anys" a arribar a judici sense que aquest retard sigui culpa dels acusats o estigui relacionat amb la complexitat de la causa. Així, condemna cinc dels acusats a una pena d'1 any i mig de presó cadascú i als altres tres els hi imposa condemnes de 6 mesos de presó.

En matèria de responsabilitat civil, dos acusats hauran d'indemnitzar un agent amb 222 euros per les ferides que va patir, un altre acusat haurà de pagar 170 euros a la Cambra per desperfectes causats i el que va trencar la porta assumirà una indemnització de 1.229,88 euros.

La jutgessa absol tots els processat del delicte de violació de domicili de persona jurídica que els hi atribuïen les acusacions perquè considera que no es va posar en perill cap parcel·la d'intimitat perquè no van passar del vestíbul i, a més, argumenta que la invasió d'aquest espai ja queda englobada dins el delicte de desordres públics.

També absol un dels acusats d'un delicte d'atemptat contra agent de l'autoritat amb mitjà perillós i una falta de lesions perquè no ha quedat acreditat que llancés un petard contra un agent. La sentència no és ferma i es pot recórrer interposant recurs a l'Audiència de Girona.