Esperem que aquesta sigui la manifestació definitiva", es repetia entre els manifestants que es van concentrar ahir a la tarda al passeig dels Països Catalans de Salt. L'esperança hi és, la convicció no tant. Després de cinc multitudinàries manifestacions, la gent, més prudent que en altres ocasions, veu que el camí és llarg. "Hem de tenir paciència que tot arribarà", demanava la Mireia Mitjà de Bordils, mentre l'Adrià Sureda es mostrava predisposat a sortir al carrer un any més si calgués. "Com si cada any ho hem de fer", afegia el de Vilablareix.

Un any més, famílies i amics van prendre's la Diada com un dia festiu per sortir al carrer i reivindicar un desig. "Hem vingut a passar tot el dia aquí a Salt amb la família per celebrar la diada i per reclamar la independència", explicava en Jordi Roqué, de Manlleu.

Les samarretes blanques i els punts grocs a poc a poc van començar a emplenar el passeig dels Països Catalans de Salt a les quatre de la tarda. Els assistents esperaven l'arribada del batec, combatent la intensa calor que va fer ahir a la tarda, i que ja acostuma a ser habitual cada onze de setembre, amb la música i la festa que portaven les diferents colles geganteres gironines distribuïdes en els sis trams de Salt.

El punt groc, la cartolina encarregada d'escenificar el batec, també va ser un gran aliat per refugiar-se de la calor sota la seva ombra fins que va arribar el moment indicat per alçar-lo amunt, endavant, a l'esquerra, a la dreta o com a la gent millor li anés, tot seguint el ritme de la música i bategant tot Salt unit.

Crits d'"independència" i "Catalunya lliure" acompanyaven els batecs que s'anaven produint als cinc punts de la diada d'enguany. Finalment, un únic batec va unir Lleida, Berga, Tarragona, Barcelona i Salt. "Des de dins s'ha vist molt unit, ara caldrà veure-ho a la televisió com ha quedat i com ens ha vist el món", comentava un grup de joves.

Una diada que, a falta de més informació sobre els actes, segons van manifestar molts dels assistents, va sorprendre tothom pel volum de gent. "Hem omplert 400 metres més del tram que estava previst", va anunciar l'humorista Quim Masferrer, l'encarregat de fer moure els manifestants de Salt.

"No donava quatre duros per l'acte perquè em pensava que quedaria molt pobre, però veig que ha vingut molta gent", comentava la Mireia Peña de Bordils. La deslocalització de l'acte de la diada en cinc punts preocupava a alguns, però l'efecte va ser tot el contrari perquè molts van poder assistir-hi en tenir-ho més a prop. "Ha estat un acte molt participatiu, acostar la Diada a tots els territoris i no concentrar-ho tot a Barcelona ha estat una bona idea", comentava la Lourdes Boya de Celrà. Altres, però, van trobar a faltar una idea més original després de la cadena humana, de la V o de les quatre barres de la Meridiana. Però "el més important no és ni on ni com es fa, sinó continuar sortint al carrer", reivindicava l'Eduard Codina.