Berga va bategar aquesta Diada en pro d'una República de la Cultura. Més de 60.000 persones segons la policia local, entre les quals hi havia gironins del Ripollès i la Cerdanya degut a la proximitat amb la capital del Berguedà, van omplir els deu trams del Passeig de la Pau. Pocs minuts després de les 17.14h, la capital berguedana aixecava els punts grocs al ritme de la música prenent el relleu a la ciutat de Lleida, que havia anunciat l'inici de l'acció amb el repic de les campanes de la Seu Vella. L'escriptor Màrius Serra va ser l'encarregat de fer oficial el relleu i l'atleta manresana resident a Berga Núria Picas va llegir un fragment del manifest. El conseller de Justícia, Carles Mundó, i el conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, van participar a la mobilització des de la capital berguedana.

Berga va superar les expectatives i tant el Passeig de la Pau, on en principi hi havia situats els gironins, i els carrers adjacents es van omplir de milers de persones que van alçar els punts grocs al ritme de la música. Mentrestant, els Tirallongues de Manresa, Castellers de Santpedor, Castellers de Berga, Moixiganguers d'Igualada, Sagals d'Osona, Nyerros de la Plana i Colla Castelleres de la Gavarresa van aixecar diversos pilars al tram 15 per simbolitzar els valors de República Catalana.

Per la cultura

Núria Picas va prendre la paraula per ?reivindicar una República Catalana que esdevindrà "una nació més en la comunitat de nacions lliures del món" possible gràcies a la implicació "cívica, pacífica i democràtica" de la societat. "La República Catalana serà un país culte, d'acollida i obert al món", va concloure Picas. "El somni està a punt d'esdevenir real. Som a un pas!", recollia el text, afegint que al poble català el guia un anhel que dibuixa un horitzó d'"esperança per a tothom", exemple de "voluntat democràtica" a la història del món amb una "il·lusió immensa pel present i pel futur".

Berga tenia ahir un repte majúscul, gestionar l'arribada a la ciutat de milers persones, en una població de poc més de 16.000 habitants. En total, es van desplaçar fins a la capital de la comarca més de 60.000 persones vingudes amb quasi 200 autobusos i 10.000 vehicles particulars. Tots ells van arribar de manera esglaonada, eivtant així retencions importants a les carreteres que donen accés a la ciutat. A darrera hora, la circulació va ser més densa i es va recomanar als assistents que arribaven en vehicles que entressin a la ciutat per la part nord i no la sud, com havien anunciat abans.