Per desconeixement o per comoditat, els gironins llencen unes set tones i mitja de tovalloletes humides al vàter cada mes. Gran part d'aquesta quantitat es deu també a la publicitat confusa de les empreses que en fabriquen, que assenyalen que es poden llençar al vàter. La quantitat correspon als nou municipis de l'àrea urbana de Girona, on hi viuen unes 190.000 persones.

L'Ajuntament de Girona impulsa una campanya per conscienciar la població dels danys que provoca llençar les tovalloletes al vàter. A la factura de l'aigua hi haurà un trípic on s'explica que causen avaries a les depuradores, embussos a les canonades públiques i privades, abocaments d'aigües residuals al medi ambient (en episodis de pluges intenses) i un increment del cost del servei de manteniment que es finança amb les taxes, segons ha recordat el regidor de Medi Ambient, Eduard Berloso. La campanya és molt directa, amb el lema «El vàter no és una paperera» i un dibuix ratllat d'una mà abocant una tovalloleta al vàter.

A més de les avaries i embussos que causen, les tovalloletes tenen productes químics, com alcohol i perfums, que afecten negativament al medi ambient. Malgrat que moltes marques asseguren que les tovalloletes es poden llençar al vàter, una sola tovalloleta necessita almenys sis mesos per destruir-se. Per això, Eduard Berloso ha recomanat que «mai se'n llencin. Ni una ni cinc. Cap», ha insistit.

Les tovalloletes acaben a la depuradora de Campdorà, on cada setmana s'omple un contenidor de cinc metres cúbics que s'ha d'acabar portant a un abocador. A banda de les tovalloletes humides, tampoc és adient llençar tampons, condons ni bastonets de les orelles al vàter.

Segons denuncia l'associació europea d'empreses d'abastament i sanejament de l'aigua (eurEau), l'abocament de tovalloletes humides als vàters d'Europa està provocant una despesa d'entre 500 i 1.000 milions d'euros anuals.