La decisió de l'Ajuntament de Girona de no prorrogar la concessió del quiosc de la Gran Via de Jaume I per poder enderrocar-lo ha provocat una campanya de suport a la família que gestiona el negoci. S'ha iniciat una recollida de signatures on es demana al consistori que tracti de la mateix manera aquest quiosc que la resta dels que hi ha oberts a la ciutat en format de concessió municipal, com el que hi ha situat a la Rambla Llibertat i el de la plaça Inpendència.

Al quiosc hi ha penjades pancartes de protesta on es pot llegir en mode d'avís als clients i amics que «l'Ajuntament de Girona ens obliga a tancar el 30 de setembre» i el dibuix d'una cara trista. En un altre cartell hi posa: «Prou favoritismes. Volem els mateixos drets que els altres quioscos». El tancament ha molestat molts clients i veïns de la zona i ja s'han recollit quasi 200 firmes per demanar al consistori que reconsideri la decisió.

«Només demanem el mateix tracte que els altres quioscos», recordava ahir Joan Dabau. «No entenem el greuge comparatiu. És una injustícia. Per què a ells no se'ls ha obligat a tancar i a nosaltres sí?», es pregunta.

A principis de setmana, la tinenta d'alcaldessa d'Hisenda i Règim Interior, Maria Àngels Planas, va exposar que el quiosc de Jaume I anirà a terra perquè a tota la cruïlla de la Gran Via i el carrer Eiximenis s'hi preveu una actuació urbanística i de mobilitat. Pel que fa als equipaments de la Rambla i la plaça Independència, un cop acabin les concessions i pròrrogues, no està previst que es desmantellin i s'obrirà un concurs per decidir qui els ha de gestionar.

Antigament hi havia dos quioscs més amb una concessió municipal. Pel que fa al de la plaça Catalunya, els seus responsables van cessar el negoci voluntàriament i l'Ajuntament ja ha anunciat que enderrocarà l'estructura per guanyar mobilitat a la zona. Fa més de sis anys també va tancar el quiosc que estava al carrer Santa Eugènia. Les obres al parc Central, la crisi i els diferents assalts violents van acabar amb la paciència dels seus responsables.

L'enderroc es debatrà al ple

Precisament ahir, el grup municipal d'ERC-MES va anunciar que preguntarà al ple municipal de dilluns per l'enderrocament del quiosc de Jaume I, que fa més de setanta anys que està en aquell punt.

El republicans recorden que el govern local ha esgrimit arguments «urbanístics i de mobilitat», els mateixos que va donar per justificar l'enderrocament del quiosc de plaça Catalunya. La coalició considera que la decisió «no està prou motivada» i en demanarà més justificació.