El pròxim 11 de setembre, cinc ciutats catalanes representaran alhora un «batec» per simbolitzar l'arribada de la república catalana. "mnium Cultural i l'ANC han decidit fer una Diada descentralitzada i els actes es faran simultàniament a Lleida, Tarragona, Barcelona, Berga i també a Salt.

En una entrevista a l'ACN, l'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, no va amagar la seva sorpresa pel fet que Girona sigui l'única capital que ha quedat fora de la llista. I més quan, segons remarcava, és l'única capital amb un ajuntament «clarament independentista». «No sóc l'única que ha mostrat la seva sorpresa o estranyesa, també s'han sentit veus a altres agrupacions municipalistes com l'Associació de Municipis per la Independència (AMI) i l'Associació Catalana de Municipis», va afirmar.

A les comarques gironines, la ciutat que acollirà els actes serà Salt, a tocar de la capital amb la qual hi ha hagut històricament rivalitats polítiques. A Girona governa CiU (en coalició amb el PSC des del març) i a Salt ho fa ERC amb un pacte amb IpS-CUP. Entre les ciutats escollides no hi ha cap alcaldia de l'antiga Convergència, fet que també ha molestat al partit.

Malgrat tot, Madrenas va insistir que es posaran al costat de Salt per ajudar en tot el que calgui per organitzar els actes i va assegurar que no volen obrir un debat sobre aquesta qüestió perquè considera que el més important és ajudar per tal que la Diada «torni a ser un èxit». «No volem entrar en el joc de per què jo no», va manifestar. De fet, Madrenas va anunciar ahir en el seu compte personal de les xarxes socials que ja s'ha apuntat a la mobilització de Salt i va animar a la resta de ciutadans a fer-ho.

En l'entrevista l'alcaldessa, afirmava que cal treballar i ajudar l'ANC i Salt en totes les qüestions organitzatives per tal que sigui un èxit de participació també a terres gironines. «Hem de treballar conjuntament perquè tot surti molt bé, la nostra prioritat és el procés i no obrirem cap debat que pugui afectar mínimament aquest objectiu».

Els organitzadors del «batec» sí han escollit Girona per fer un assaig el 2 de setembre als jardins de la infància on intervindrien el president de l'ANC i l'alcaldessa de Girona.

Per la seva part, l'alcalde de Salt, Jordi Viñas (ERC), va treure ferro a les declaracions de Madrenas i va confirmar que fa uns dies l'alcaldessa el va trucar posant-se a disposició de Salt per col·laborar. «Entenc que Girona, havent-hi les altres tres capitals, com a ciutat es pugui sentir molesta», va dir, «però sé que Girona s'abocarà amb Salt com ho hagués fet amb qualsevol altra localitat». A més, «l'alcaldessa em va trucar personalment fa dies per transmetre'm la voluntat de col·laborar en tot». Així, va sentenciar Viñas, «cap polèmica, és una qüestió de país i tots hi som per sumar, i Girona també hi serà».

D'altra banda, la CUP-Crida per Girona va donar ahir suport a la decisió de l'ANC i "mnium d'ubicar a Salt la mobilització i van celebrar «la voluntat de superar determinades dinàmiques centralistes, i de fer conèixer i reivindicar les diferents realitats socials que conformen avui el país». La portaveu a l'Ajuntament Laia Pèlach va anunciar a Twitter que s'ha inscrit a l'acte i va agrair la dedicació de les entitats socials com «Salt per la Independència» i el consistori saltenc.

a participar-hi. Per la portaveu Maria Mercè Roca, el lema de Salt és impecable. «Salt és la república de la solidaritat i de la diversitat. El país de tots, de la justícia social, del respecte a la immigració, de la convivència, de la protecció dels refugiats», va dir.

«Solidaritat i diversitat» de Salt

"mnium Gironès va recordar que s'ha escollit Salt perquè és una «oportunitat per mostrar la solidaritat i la diversitat» de la societat catalana. «És una manera de visualitzar la situació que viu Salt i fer-ho en positiu, perquè és un tema de país», va defensar ahir el seu president, Sergi Font. Salt, va afegir, és una població que ha viscut molts «canvis socials» i és un bon reflex del país com a «societat oberta, cohesionadora, i transversal». Font també va dir que hi ha bona col·laboració amb l'Ajuntament de Girona i, conjuntament, presentaran actes que han organitzat per a la setmana vinent amb altres entitats independentistes de la ciutat.