Sota l´anunci de lloguers a preus baixos a Girona s´hi amaga una estafa. Un exemple és una oferta que va aparèixer a finals de mes durant només unes hores però ja va ser suficient per captar l´atenció de persones que buscaven una ganga per poder viure a Girona. L´anunci era per un pis de lloguer al carrer de la Rutlla amb moltes comoditats i molt espaiós. Això sí, qui hi contactava rebia un seguit de correus electrònics on es demanava el pagament per anticipat abans de poder veure el pis o de rebre les claus per entrar a viure-hi: «Després que es confirmi el pagament, s´iniciarà el procés d´entrega i rebrà les claus». El lloguer mensual era de 400 euros i es demanava un pagament inicial del primer mes i dos més de fiança. En total, eren 1.200 euros.

No és el primer cop que es detecta aquest tipus d´engany a la ciutat. Fa dos tres estius, el col·legi d´oficial d´Agents de la Propietat Immobiliària (API) de Girona també va detectar-ne algun cas, al carrer Hortes, amb un suposat pis d´alt estànding. Les fotos de l´anunci, es va comprovar que eren d´un pis de Madrid. Molts cops, quan l´interessat ha pagat o obtingut les claus i es dirigeix al pis, sol trobar-se que o bé les claus no encaixen al pany, o bé hi ha inquilins a dins o, fins i tot, l´adreça no existeix. Hi ha hagut casos a moltes pobacions de l´Estat. I Girona no se n´escapa.

Els estafadors busquen gent que necessita fer les gestions ràpidament sense mirar-s´hi massa o bé perquè no té temps o bé perquè viu lluny però necessita canviar de municipi en poc temps. Per afegir més pressió al possible llogater, el suposat propietari indica que va treure l´anunci ràpidament «perquè hi ha molta gent interessada». No obstant, sol aparèixer un diumenge al vespre, quan les webs de lloguers estan menys controlades i desapareix ja el dilluns. Malgrat que les persones interessades truquen en un telèfon de contacte, sempre comunica o està fora de cobertura i només queda l´opció del correu electrònic, tal com pretén l´estafador.

L´estafador sol escriure malament i amb multitud de faltes perquè sol utilitzar un traductor en línia però s´excusa en el fet que és estranger i que la seva filla que vivia a la ciutat, ja no el necessita. A Girona, s´han detectat casos de suposats anglesos, tant fa uns anys, com ara.

«Que vagin als Mossos!»

Des de l´Oficina Municipal d´Informació al Consumidor (OMIC) es desaconsella fer segons quins tractes per internet i es recomana comprovar sempre tots els detalls i confiar en els professionals del sector. Es recorda que a internet hi pot haver agències pirates o gent que no és professional.

«Que vagin als Mossos d´Esquadra, amb els correus electrònics per intentar enxampar-lo», alerten des del col·legi d´API. El seu president, Ramon Corominas, ha detallat que per assegurar-se que no hi haurà cap estafa, s´ha de confiar en les agències consolidades i els agents de la propietat immobiliària. «Són la garantia per als consumidors», recalca. Corominas recorda que «no hi ha mai duros a quatre pessetes». «Si és així, molt probablement és publicitat enganyosa», indica. El president assenyala que «mai de la vida s´ha de contractar ni llogar res sense haver-hi vist un pis». En aquest sentit, lamenta l´existència de persones que s´aprofiten de la «bona fe de la gent» o de gent que té una «necessitat urgent».