Les obres per construir el nou passallís que ha de connectar el Sector Est de Girona -a l'altura de l'escola Sagrada Família- amb la Creueta i Montilivi, ja han començat. Diverses màquines van entrar a la zona fa uns dies per preparar els terrenys i iniciar les obres. El projecte substitueix l'actual gual inundable que connecta les dues ribes de l'Onyar. El projecte es va presentar el 2014 però no va poder tirar endavant perquè l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) va denegar el permís, al·legant que la passera no tenia prou alçada i que podia haver-hi perill en cas de crescudes del curs fluvial. Finalment, l'Ajuntament va rebre l'autorització i es van adjudicar els treballs. El pressupost total era de 56.639,72 euros (IVA inclòs) i el temps d'execució és de dos mesos.

El projecte preveu demolir el pas existent i la construcció d'un passallís de 2 metres d'amplada, més elevat que l'actual (1,30 metres sobre la llera del riu) i més permeable al pas de l'aigua per evitar la sobreelevació en cas de riuades. Les noves mesures hauran de fer que el nou gual quedi fora d'ús menys dies a l'any que el pas actual.

De fet, el passallís compta amb el vistiplau de l'ACA, tot i que el consistori havia hagut de presentar uns contrainformes davant els dubtes inicials plantejats per l'ACA, que va acabar autoritzant l'obra. La principal qüestió estava en els perills en cas de crescudes del riu però, segons va explicar el consistori al juliol, ja s'ha contemplat aquest escenari i es calcula que pot haver-hi dues o tres crescudes a l'any, però el passallís es construeix perquè aguanti la sobrevinguda.

La connexió del Sector Est (Mas Ramada, Vila-roja i Font de la Pólvora) amb els barris de la Creueta, Montilivi i el Parc Científic i Tecnològic de la UdG, era una reivindicació històrica dels veïns. Fa 40 anys van construir el primer passallís amb les seves mans, però el van haver d'anar refent quan hi havia riuades. El 2012 van dir «prou» i, quan unes fortes pluges van tornar a fer-lo malbé, es van plantar i van reclamar una solució. L'Ajuntament va instal·lar una nova passera provisional i el febrer del 2014 van presentar el projecte del nou passallís. Els veïns ho veuen insuficient i defensen fer un pont. L'actual govern afirma que, abans d'acabar el mandat, deixaran enllestit un projecte per fer el pont.