Per què ha decidit plegar?

Vaig veure que havia de fer un pas enrere en el moment en què ja no tens la mateixa il·lusió i no tens la mateixa energia per lluitar per una cosa. Quan veus que ja no pots donar més de tu, allò més adult és fer un pas enrere i que entrin noves persones amb nous aires i noves energies.

En nou anys, com ha evolucionat l'entitat?

A nivell d'aspectes aconseguits ha estat molt positiva. Però durant aquest temps hi ha hagut un increment important de tancaments de comerços. La lluita ha estat molt més complicada. Les obres del TAV han marcat un abans i un després. En començar les obres vam haver de lluitar més per aconseguir més coses perquè vam quedar apartats totalment de la ciutat. Vam estar cinc anys amb tanques permanentment davant dels comerços. Això ens va aïllar de la resta de la ciutat.

El tancament de comerços és producte de les obres del TAV?

Es van ajuntar les obres del TAV i la crisi econòmica. Durant uns anys hi va haver deixadesa en tot el barri. La gent que havia d'obrir un nou comerç al barri... on havia d'anar a obrir-lo? En un lloc on tenia les tanques de les obres a un metre de la porta? Això ja no convidava a noves iniciatives. Molts dels que van tancar, es van jubilar. Gent de tota la vida del barri. Qui ho havia d'agafar de nou si tenia unes tanques a davant i estaves partit amb la resta de la ciutat? A més, les obres, com s'ha vist, no tenien l'evolució que havien de tenir...

I què s'ha aconseguit lluitant?

Estic satisfeta amb el projecte "Aixequem Persianes" que vam treballar molt perquè servia per obrir nous comerços a Sant Narcís. Qui obria, tenia bonificacions a nivell de taxes i ajuts per obrir. També vam aconseguir bonificacions de l'IBI a tots els afectats a primera i segona línia de les obres del TAV. En ocasions era del 90%. Ho vam lluitar juntament amb l'Associació de Veïns. Un altre tema va ser la dinamització comercial. Amb les obres vam engegar aquesta dinamització per fidelitzar el client que tenim, per fer-nos veure i recordar que darrere les tanques hi havia comerç de proximitat i de qualitat. Altres temes aconseguits per Sant Narcís són els llums de Nadal o tenir projectes de Temps de Flors. I no vull oblidar que vam aconseguir un ple extraordinari sobre el barri, on els veïns i comerciants hi vam poder participar.

Com ha estat la relació amb l'Ajuntament aquests nou anys?

Tot el que hem fet, ho hem fet al costat de l'Ajuntament. Qualsevol idea i proposta l'hem comunicat a l'Ajuntament. Hi ha hagut disputes però sempre amb respecte i sempre ens han escoltat. Però alguns cops haurien de tenir en compte que no es tracta només de destinar diners al barri perquè hi facin activitats, sinó de portar-hi la gent. Per què no fer aquí concerts que es fan a la Copa? O per què els gegants no arriben aquí? Són coses que no valen diners però poden ajudar moltíssim a atraure gent cap aquí.

Hi ha hagut diferents colors al govern. Hi ha hagut més disputes amb uns que amb altres?

Et podria dir que més o menys amb tothom el tracte ha estat el mateix. Al principi hi havia l'Anna Pagans però l'època més complicada i que vam haver de parlar i intervenir més amb l'Ajuntament va ser amb l'època de Carles Puigdemont. Sempre que vam trucar, la resposta va ser immediata. És cert que molts cops veiem coses que podrien resoldre's més ràpidament i que anaven més lentes, però l'Ajuntament sempre ens ha donat suport amb idees com "Aixequem Persianes", la dinamització, etcètera. Entenien que patíem unes circumstàncies diferents a la resta de la ciutat per culpa de les obres.

Veïns i comerciants s'han queixat de manca de seguretat. A Sant Narcís s'hi està menys segur que a la resta de la ciutat?

No sé si s'hi està menys segur perquè visc i treballo en aquest barri. Però sí que sé que no notem presència policial com en altres indrets de la ciutat. Això crea manca de seguretat en un barri on hi ha un incivisme molt elevat. Ens queixem i ens posen un policia que dura quinze dies i al cap d'aquests quinze dies desapareix.

Sant Narcís s'ha partit en dos pel que fa a associacions de veïns i comerciants. És bo perquè hi ha dos pols o genera divisió?

La desesperació de tot Sant Narcís, amb unes obres que marquen un abans i un després... quan vas veient que des que comencen les tanques hi ha més inseguretat, que tot està més brut, que tanquen els comerços... no és que ens haguem dividit... és que no pots solucionar tot el que passa en un barri tant gros i al final cada persona ha intentar solucionar el que tenia al voltant. Potser jo no puc tenir tan clar els problemes de la plaça Empúries i ells potser no saben tant el que passa aquí. Però sí que vull deixar clar que quan ens hem hagut de posar d'acord, com el dia que es van tirar tanques a la plaça d'Europa o quan es van posar els crespons negres, hem estat junts.

Quan va saber que farien obres al Parc Central per fer-hi arribar el TAV, ho veia bo o dolent?

A diferència del que ja deia en Martí Carreras (expresident de l'Associació de Veïns) vaig pensar que era l'única oportunitat d'ajuntar Sant Narcís amb la resta de Girona. Vaig pensar que era bo per a nosaltres. Mai m'hagués imaginat que estaríem nou anys amb obres. Mai hem anat en contra del TAV perquè crec que es bo per a Girona. Però per al centre. Quan ja et fan la sortida del TAV mirant només al centre de la ciutat i no mirant al barri que ho està patint... Pensàvem que el TAV permetria obrir nous comerços, més turistes... i llavors vas veient que les coses no s'han fet bé. No hi ha hagut bona coordinació entre Adif, Foment i l'Ajuntament. Ni ara ni abans. Quan hi ha hagut problemes sí que hem parlat amb l'Ajuntament. I quan ens vam assabentar que la porta no mirava cap al barri, la Concepció Veray (PP) ens va muntar una reunió amb els tècnics d'Adif i vam lluitar i ara sembla que es farà. Tant que ens deien que el Parc Central seria la nova centralitat però tampoc s'ha fet gaire res perquè ho fóssim. Ningú de l'Ajuntament va veure que no teníem una porta per accedir-hi? Després de vuit anys d'obres, hem de fer la volta per accedir al TAV.