La Policia Nacional ha arrestat una dona xinesa que obligava a exercir la prostitució a cinc compatriotes seves que tenia retingudes en una habitació d'un habitatge de Girona. Una denúncia anònima al telèfon contra el tràfic d'éssers humans de la Policia Nacional va alertar els agents, que després de constatar els fets van comprovar que cinc víctimes estaven sent explotades en un habitatge del carrer de la Rutlla.

Les dones eren vigilades permanentment mitjançant una càmera situada a l'habitació on residien, de la qual no podien sortir excepte per donar servei als clients.

La dona d'origen asiàtic detinguda, d'uns cinquanta anys, es dedicava al tràfic d'éssers humans amb l'objectiu de l'explotació sexual i l'afavoriment de la immigració il·legal de persones de la seva mateixa nacionalitat. Després de la detenció i de passar a disposició judicial al jutjat número 2 d'instrucció de Girona, el magistrat va decidir el seu ingrés a presó provisional.

L'avís, una trucada

Gràcies a una denúncia anònima al telèfon de lluita contra el tràfic d'éssers humans d'un client que alertava de l'activitat i de les condicions del pis, es va comunicar als agents de la Policia Nacional que diverses dones estaven sent obligades a exercir la prostitució contra la seva voluntat, els agents van conèixer aquests fets i van poder iniciar les investigacions.

L'avís el van rebre el mes de maig i a partir d'aquí els agents de la UCRIF de la Policia Nacional a Girona va començar a investigar juntament amb la Brigada Central de Tràfic d'Éssers Humans de la Comissaria General d'Estrangeria i Fronteres.

A més els policies van poder descobrir que tenia cinc compatriotes seves a qui obligava a prostituir. Les noies vivien amuntegades en una habitació de l'habitatge i a més, eren vigilades permanentment mitjançant una càmera. Tan sols se'ls permetia sortir d'aquesta habitació per donar servei als clients.

Després de les informacions rebudes, els agents van constatar els fets comprovant que la dona d'origen xinès exercia funcions de control sobre les víctimes. El dia 26 de juliol es va portar a terme l'escorcoll a l'immoble i la detenció de la dona.

Durant l'escorcoll els investigadors van poder comprovar que les dones es trobaven en l'habitatge en situació irregular i estaven sent víctimes d'un delicte de tràfic d'éssers humans amb fins d'explotació sexual. Les jove havien arribat a Espanya amb l'esquer de promeses de tenir una vida millor i feina.

Però com sol passar en aquests casos, el que es van trobar és que tot era mentida i que en arribar a Girona, aquesta dona xinesa detinguda pels agents els va prendre el telèfon i la documentació. Les tenia controlades durant tot el dia.

Quan els policies van fer l'escorcoll del domicili del carrer de la Rutlla van poder comprovar que les noies a qui s'explotava sexualment vivien amuntegades en una petita habitació i l'ambient contrastava amb les altres habitacions destinades a exercir els serveis, ja que a les altres hi havia aire condicionat i estaven en un estat de salubritat.

El control era tan estret que les vícitimes vigilades permanentment a través d'una càmera situada a la seva habitació, de la qual no podien sortir si no era per donar servei als clients, en jornades maratonianes de 24 hores.

Durant l'escorcoll de l'habitatge els agents van poder comissar diversa documentació com agendes i quaderns de comptabilitat on es va poder verificar la doble comptabilitat per part de la controladora, d'una banda els diners que obtenia pel servei de les noies i per un altre el que percebien les víctimes, així com 4.600 euros en metàl·lic.

Més de 2.500 detinguts

Aquesta operació duta a terme a Girona s'emmarca dins el Pla de la Policia Nacional contra el Tràfic d'Éssers Humans amb Fins d'Explotació Sexual, en funcionament des de 2013 i que va motivar l'activació de la línia telefònica 900 10 50 90 i el correu trata@policia.es per facilitar la col·laboració ciutadana i la denúncia, anònima i confidencial, d'aquest tipus de delictes.

Des de llavors, la Policia Nacional ha detingut més de 2.500 persones per aquest delicte i ha dut a terme més de 800 operacions.

Des de la posada en marxa d'aquest servei de comunicacions per facilitar la col·laboració ciutadana i la denúncia anònima i confidencial d'aquest tipus de delictes, la Policia Nacional ha rebut prop de 6.000 comunicacions a través del telèfon i el correu.