Al parc de la Devesa de Girona hi ha més de 2.500 plàtans i l'M1-29 és el més gran. Això se sap gràcies a l'intens treball de Narcís Motjé, l'enginyer forestal que va catalogar cadascun dels arbres de l'extensió i que, un any més, s'ocuparà del manteniment de la Devesa. Enguany, però, el seu assessorament és més necessari que mai, perquè pròximament s'aprovarà el Pla Especial que pretén millorar el parc i ningú millor que ell coneix els plàtans de la Devesa.

Des de fa quasi dos anys, Motjé està fent un estudi molt profund que recull en una fitxa 50 paràmetres de cada arbre del parc, entre els quals hi ha l'alçada aproximada, el diàmetre o l'aspecte de l'espècie, per exemple. La importància del projecte, que també inclou més de 70 plànols, es troba en el fet que les dades recollides han estat la base en la redacció del Pla Especial.

L'especialista, que descriu la Devesa com "un parc urbà de plàtans centenaris", proposa, entre altres coses, establir una àrea de protecció dels arbres, realitzar totes les activitats fora de l'àrea de protecció de l'arbrat per evitar la compactació del sòl, millorar el sistema de reg i d'il·luminació i tallar els arbres que estan malalts o substituir-ne d'altres. Segons Motjé, en aquest moment l'estat de salut de la Devesa és divers. Tot i això, afirma que la part positiva és que "es pot actuar contra les malalties que afecten els arbres" i que els plàtans "poden viure molts anys".

El parc perfecte, per a l'expert, hauria de tenir passeigs amb paviment ceràmic i una zona que impedís a qualsevol arbre patir danys, tot i que deixa clar que la decisió final l'haurà de prendre l'Ajuntament i la ciutadania. Senzillament, en la seva opinió, l'únic que s'ha de fer és "endreçar la Devesa, polir-la", essent la prioritat afavorir sempre el benestar dels plàtans. El mercat del dissabte o el pas dels camions del circ pel mig de la Devesa són fets que no beneficien els arbres, en la seva opinió. Segons Motjé, "s'han de programar activitats que si?guin compatibles amb els plàtans i preservar l'espai, ja que per fer mercats, concerts o posar les atraccions de les Fires ja hi ha el Camp de Mart".

L'enginyer està molt content perquè les seves idees i recomanacions s'impulsaran amb l'aprovació del Pla Especial, i projectes que ja tenia al cap des de fa més de vint anys es posaran sobre la taula i, potser, també en pràctica.

Motjé es va encarregar durant 22 anys del manteniment de la Devesa. Després de quatre anys d'absència, l'any 2012, va tornar a accedir al càrrec en un contracte fet per a dos anys i prorrogable a dos més. Aquest any, ha guanyat el concurs i se li ha adjudicat de nou la direcció tècnica del parc per un any prorrogable a un altre.

L'enginyer sent passió pel seu ofici i està lligat al parc des de l'any 1975. Ara es manifesta esperançat amb el projecte de millora de la Devesa, l'espai per on tants cops ha passejat.