Girona va posar dijous en marxa dues estacions gratuïtes de recàrrega ràpida de vehicles elèctrics a la ciutat. Es converteix així en la primera població de la demarcació a oferir un servei d'aquest tipus, segons va informar l'Ajuntament. Les estacions estan ubicades al sector de Palau -a l'aparcament situat en l'encreuament del carrer del Riu Cardener amb l'avinguda de Lluís Pericot- i al sector de Fontajau, a l'aparcament del carrer de Joan Josep Tharrats (al costat del carrer del Pont de la Barca).

L'objectiu de les estacions de recàrrega ràpida és facilitar la mobilitat en vehicle elèctric entre diferents poblacions. Cada estació permet recarregar a 50 kilowatts a través de tres models de connectors. El temps màxim de recàrrega és de 30 minuts i permet incrementar l'autonomia del vehicle elèctric en uns 150 quilòmetres.

Segons el regidor de Mobilitat, Joan Alcalà, la posada en funcionament de les dues estacions gratuïtes «és un pas més» en la promoció del vehicle elèctric. «En els últims anys el vehicle elèctric ha fet un pas enorme pel que fa sobretot a la tecnologia i ara les administracions hem de donar un impuls perquè el futur net que representen els vehicles elèctrics s'implanti al més aviat possible», assegura. Per al regidor, «des de l'Ajuntament apostem per fomentar una mobilitat sostenible i per això creiem que cal portar a terme totes les mesures necessàries perquè cada cop hi hagi més vehicles elèctrics al carrer i la ciutadania pugui comprovar per si mateixa els avantatges de la mobilitat elèctrica, sobretot pel que fa al soroll i a la nul·la contaminació de l'aire».

L'accés a les dues estacions es farà amb una targeta gratuïta que el consistori lliurarà a tots els propietaris de vehicles elèctrics. Les estacions també són compatibles amb la targeta de vehicle elèctric de l'Ajuntament de Barcelona.

La instal·lació d'aquests equipaments té un cost d'uns 100.000 euros, que es finançarà a través de dues subvencions i d'aportacions de les marques de vehicles elèctrics. En concret, Girona rebrà una subvenció de l'Institut Català de l'Energia (ICAEN), de 50.000 euros; una de Movea (del Ministeri d'Indústria, Energia i Turisme), de 30.000 euros, i una aportació de 24.000 euros repartida entre quatre marques de vehicles elèctrics.

L'impuls del vehicle elèctric, a través de la implantació gradual de punts de recàrrega públics i gratuïts, és una actuació prevista dins del Pla de mobilitat. Els dos nous punts complementen el punt ja existent a la plaça de Catalunya.