Girona és la província que ha recuperat més massa forestal en els últims anys. Segons dades del Departament d'Agricultura i de l'Institut d'Estadística de Catalunya (Idescat), la demarcació ha repoblat prop de 242 hectàrees (uns 2,4 quilòmetres quadrats) des de l'any 2010, superant així la província de Barcelona, que en el mateix període ha guanyat 236 hectàrees.

Durant el 2015, Agricultura va registrar un total de 29 notificacions de repoblació, fet que es va traduir en 41,7 hectàrees més de bosc. La xifra és la més alta dels últims tres anys, des que l'any 2012 es repoblessin 65 hectàrees, i confirma l'espectacular tendència a l'alça que ha viscut la província des de principi de segle XXI.

Des de l'any 2000 la província ha recuperat 3.168 hectàrees de bosc en zones on aquest havia desaparegut, principalment per efectes agrícoles o urbans. La xifra es tradueix en 31 quilòmetres quadrats, una superfície equivalent a tot el nucli urbà de la ciutat de Girona.

Les comarques on el bosc ha guanyat més terreny són l'Alt Empordà i la Selva, seguides pel Gironès i el Pla de l'Estany.

Hi ha diversos factors que expliquen aquesta repoblació forestal. Segons l'Idescat, una de les motivacions principals per replantar arbres és evitar l'erosió del sòl, fixar dunes, blindar els embassaments i les riberes i conservar o millorar el medi natural. Són el que s'anomenen «repoblacions protectores».

Una altra motivació és la de treure'n un rendiment econòmic mitjançant la producció de fusta i altres matèries d'origen forestal. Aquestes s'anomenen les «repoblacions productores». I finalment, també hi ha la sembra o plantació d'espècies forestals en superfícies agrícoles que estan abandonades, un procés que s'anomena «aforestació de terres agrícoles».

L'aprofitament forestal és una pràctica cada cop més present tant a les comarques gironines com a la resta de Catalunya. Els propietaris privats (amos de la gran majoria de boscos del país) i les administracions públiques estan posant esforços en treure'n el màxim partit econòmic de les superfícies forestals, principalment a l'hora d'obtenir fusta.

A principis d'estiu, els boscos de la Generalitat i de les entitats locals van assolir el màxim històric de fusta subhastada, en aconseguir tres milions d'euros per l'adjudicació de 74.000 tones de fusta a diverses empreses del sector forestal. La principal sortida del producte és la construcció i el sector energètic de les plantes de biomassa.