El parc Central, el que va ser un dels pulmons verds de la ciutat de Girona i ara convertit en part en un gran bloc de formigó, va esdevenir ahir el centre d'una acció reivindicativa, el primer gran acte de ciutat per exigir a Adif que acabi d'una vegada la reposició del parc.

La mobilització tenia lloc quan es complien exactament 8 anys des de l'inici de les obres per l'arribada de l'alta velocitat. Per això, es van col·locar 2.922 crespons negres a les tanques que rodegen l'obra inacabada, un per cada dia des que van començar els treballs. L'acció no acabarà aquí i, entre altres mesures que es duran a terme, cada mes afegiran 30 nous crespons. I així fins que es reposi la llosa del parc Central, farts d'uns anys que han estat marcats pels incompliments, retards i projectes inacabats que fa temps van esgotar la paciència del barri i més tard (potser massa) de la resta de la ciutat.

En un 18 d'agost del 2008, les màquines van entrar a la zona de l'antiga plaça Europa. El TAV entrava en funcionament el 2013 però amb un projecte inacabat. El tren convencional no acabaria soterrat i l'estació satèl·lit del TAV que era provisional ha esdevingut definitiva. La reposició del parc Central no ha estat completada. En part, per culpa del darrer conflicte amb el consistori, sobre qui havia de pagar l'enderroc del finger que connecta les dues estacions.

Precisament, aquest dijous Girona i Adif van signar el conveni segons el qual la ciutat pagarà aquest enderroc i es desencalla així la reposició del parc, que hauria de començar un cop l'empresa guanyadora del concurs, Copcisa, accepti la licitació i iniciï les obres.

Mentrestant, els veïns de Sant Narcís, aprofitant els 8 anys, van organitzar l'acte d'ahir, que va concentrar unes 200 persones de tota la ciutat. Entre elles, l'alcaldessa, Marta Madrenas, el regidor del projecte ferroviari, Carles Ribas, regidors del govern i representants de tots els grups polítics a l'Ajuntament, excepte PP i Ciutadans. Hi havia també presidents d'associacions de veïns d'altres barris de la ciutat, així com entitats gironines i nombrosos ciutadans que es van voler acostar per donar-hi suport, també algun despistat que desconeixia el motiu de l'acte i, fins i tot, preguntaven qui s'havia mort.

Per l'alcaldessa, la mobilització «demostra la força i la unió de tota la ciutadania», amb la presència de «molta gent del barri i de fora». Tot, per denunciar «els continus incompliments d'Adif» i perquè acabin una obra «faraònica» que «s'ha fet molt malament». «Estem cansats» afegia Madrenas, però «és maco veure la unió i la força entre tots els veïns».

Amb el conveni signat ja amb Adif, i sobre la represa de les obres, l'alcaldessa va assegurar que «cada dia farem la pressió per tenir el calendari». Espera que un cop l'empresa accepti la licitació es tardi entre un o dos mesos per iniciar els treballs. Però, com que amb Adif mai se sap, Madrenas va assegurar que «estarem amatents, insistirem i farem pressió». «No tenen cap excusa per no continuar ràpidament» amb els treballs. Amb l'acció d'ahir, espera que vegin «que la ciutat es mou». A més, va insistir que, un cop acabi tot, s'hauran de demanar responsabilitats.