Avui fa vuit anys que Adif va començar les obres per fer arribar l'alta velocitat a Girona i, ahir, finalment, l'Ajuntament va rebre el conveni signat per Adif per desencallar les obres de la llosa del Parc Central, on es recull que el consistori pagarà l'enderroc del finger. L'alcaldessa, Marta Madrenas, ja l'ha retornat signat.

L'acord no amaga uns anys en què l'arribada del TAV?ha suposat especialment l'amargor d'un barri, el de Sant Narcís, que precisament avui farà un acte de protesta a les vuit del vespre. En concret, aprofitant que es compleixen vuit anys de l'inici de les obres, ompliran de crespons negres les tanques d'obra del parc. Així, penjaran 2.920 llaços negres, un per cada dia que ha passat des de l'inici de les obres per criticar que Adif encara té la zona empantanegada. A l'acte hi serà l'alcaldessa, el regidor del projecte ferroviari, Carles Ribas, i s'ha convidat la resta de grups polítics i tota la ciutadania.

En un 18 d'agost de vuit anys, Adif va començar les obres per fer arribar el TAV a la ciutat. El servei està en marxa des del gener de 2013 però, tanmateix, l'ens ferroviari encara té pendents obres per retornar al seu aspecte original algunes zones afectades. És el cas del parc Central, ocupat ara per una gran llosa de formigó que cobreix l'estació soterrada del parc.

El projecte de reposició fa temps que està enllestit i, fins i tot, s'havien adjudicat les obres a finals d'abril a l'empresa Copcisa. Els treballs, però, no han començat. El problema era decidir qui pagava l'enderroc del finger, el passadís cobert que uneix les estacions del tren convencional i del TAV. El consistori havia demanat a l'Estat que l'enderroqués perquè dividia el parc i es comprometia a pagar la instal·lació d'una marquesina, que és permeable. Les dues parts no es van posar d'acord sobre qui havia de pagar la demolició del «finger» i a principis de l'estiu es van viure episodis d'intercanvis de retrets entre les administracions.

Finalment, i a petició dels veïns, el consistori va acceptar pagar la demolició i va aprovar per ple el passat 1 d'agost una partida de 490.247,75 euros per pagar l'obra (tot i que confia que el cost sigui menor, d'uns 283.000 euros). Les dues parts també van redactar un nou conveni on es reflectia que, finalment, era l'ajuntament qui pagava els treballs. Malgrat que el text està enllestit fa més de dues setmanes, faltava la rúbrica definitiva per tirar endavant el projecte.

Ahir al matí, alcaldia va rebre la còpia del conveni signada pel president d'Adif, Gonzalo Ferre. Immediatament, l'alcaldessa va segellar el pacte amb la seva signatura i el conveni s'ha retornat a Madrid. Segons Madrenas, el conveni també preveu que Adif faci noves sortides d'emergències a nivell de carrer i obri noves portes d'accés tant a l'estació del tren convencional com a l'edifici satèl·lit del TAV. El preu total del projecte de reposició de la llosa del parc arriba als 2,99 milions d'euros.

L'alcaldessa va assegurar que amb la doble signatura es desencalla el conflicte però va advertir Adif que estaran a sobre per tal que l'adjudicació definitiva a l'empresa Copcisa (que va ser la guanyadora del concurs públic) es faci «de manera urgent». També estan fent gestions amb l'ens ferroviari per conèixer quins són els terminis per començar obres i va remarcar que estaran «amatents» per tal que tot es faci sobre el calendari previst.