Girona és la segona ciutat de l'Estat on viatjar amb autobús és més car si s'utilitza un abonament de 10 viatges (amb transbordament) amb un preu per trajecte d'1,070 euros. Només el supera Madrid amb un preu d'1,83 euros utilitzant aquesta targeta. Així ho destaca l'estudi anual elaborat per l'organització Facua-Consumidors en Acció que compara 38 ciutats de l'Estat i que conclou que la diferència de preu de viatge en autobús urbà arriba a assolir, segons la modalitat de bitllet utilitzada, el 245% a les ciutats enquestades.

La ciutat de Girona és històricament una de les més cares per viatjar en autobús amb un preu del bitllet senzill d'1,40 euros. En l'estudi, Facua destaca que només 3 de les 38 ciutats enquestades (Còrdova, Pamplona i Tarragona) han apujat preus en alguna de les modalitats de viatge i la resta les han congelat, com en el cas de Girona on, a més, s'han impulsat targetes per afavorir el transport, com la pensada per als joves i jubilats.

Així, mentre fa uns anys Girona era la segona ciutat de l'Estat amb el preu del bitllet senzill més car de l'Estat, ara es troba en la setena posició en aquesta modalitat. La més cara és Barcelona (2,15 euros el bitllet senzill), seguida de Madrid, Palma de Mallorca, Tarragona i València (les quatre amb un preu d'1,50 euros sent, això sí, ciutats més grans que Girona). La sisena posició l'ocupa Alacant (1,45 euros) i amb el mateix preu que a Girona (1,40 euros) hi ha ciutats com Las Palmas de Gran Canaria, Sevilla, Toledo o Valladolid.

És en el preu de l'abonament de 10 viatges en el qual la ciutat de Girona se situa, segons l'estudi, com la segona més cara de l'Estat. En concret, es tracta de la T-10 que actualment forma part de l'ATM de l'àrea de Girona i que permet viatjar amb totes les línies d'autobús urbà de Girona (TMG i TEISA) i realitzar transbordament durant una hora i 15 minuts, sempre que no sigui amb la mateixa línia. El preu per a 10 viatges (d'una zona) costa 10,7 euros, és a dir, 1,070 euros per trajecte. L'estalvi respecte al bitllet senzill és d'un 23,57% si no es fa transbord i d'un 61,79% si se'n fa.

Amb tot, el preu per trajecte és el segon més car dels analitzats i només superat per Madrid on l'abonament de 10 viatges costa 18,3 euros, a un preu per trajecte d'1,83 euros. Barcelona és la tercera ciutat més cara en aquesta modalitat (1 euro per trajecte), seguida de Tarragona i Lleida (0,98 euros) o Alacant (0,870), entre d'altres. Ara bé, a Girona existeix també la T-10/30, en què 10 viatges costen 9,5 euros (0,95 per trajecte) vàlids per 30 dies.

Pel que fa a l'abonament mensual (T-MES), altre cop la ciutat de Girona se situa entre les més cares. En aquest cas és la tercera amb un preu total de 46,15 euros per mes. Madrid és la més cara en aquesta modalitat (54,60 euros) i Barcelona, la segona (52,75 euros). Per sota de Girona hi ha Santa Cruz de Tenerife, Tarragona i València (les tres amb un cost de 45 euros) o Saragossa (42,95), entre d'altres.

D'altra banda, l'estudi destaca els descomptes i tarifes especials, que en el cas de Girona són nombrosos i amb novetats el 2016.

Els descomptes a Girona

Així, per exemple, es va crear la Targeta Bus 25 per a les persones empadronades a la ciutat que tinguin entre 19 i 25 anys i on 30 viatges costen 12,50 euros (vàlids per 30 dies). A banda, la targeta Bus 65 (per a ciutadans d'entre 65 i 69 anys) és gratuïta si es compleixen unes condicions econòmiques. Per als majors de 70 anys, la targeta Bus 70 és gratuïta per als empadronats a la ciutat de Girona.

Entre altres descomptes, els universitaris de la Universitat de Girona (UdG) poden fer 380 viatges per 110 euros; els empadronats a Girona d'entre 13 i 18 anys tenen la targeta Bus 18 a un preu de 6,5 euros per 30 viatges; els infants de 4 a 12 anys tenen la T-12 gratuïta (tot i que el cost d'emissió i gestió de la targeta és de 35 euros) i els menors de 4 anys entren gratis. A més, les famílies nombroses i monoparentals tenen una reducció de preus del 20% en la categoria general i del 50% en l'especial.

Les tarifes a Girona, i en 35 de les 38 ciutats analitzades, s'han congelat el 2016, segons l'estudi de Facua. L'organització va criticar el 2015 l'electoralisme de molts governs locals els quals, "després d'anys intentant justificar les pujades de les tarifes en la necessitat d'evitar l'enfonsament econòmic, van decidir congelar-les quan van arribar les eleccions. Una tendència que, de cara a aquest 2016, s'ha prorrogat", segons afirma Facua.

De mitjana, a l'Estat viatjar en autobús costa 0,78 euros si es fa servir un abonament o targeta recarregable amb transbordament. Quant al bitllet senzill, avui costa de mitjana a l'Estat 1,24 euros, gairebé igual a l'any passat (1,23 euros).