L'Ajuntament de Girona ha adjudicat l'enderroc de la xemeneia en desús de la planta de residus de Campdorà per un import de 82.148 euros i amb un termini d'execució de quatre mesos. Es tracta d'una estructura que ja no donava servei i que, amb la seva retirada, permetrà reduir l'impacte visual a la zona. Encara quedarà una altra xemeneia, la més petita, que aquesta està operativa i ha estat objecte d'una remodelació.

L'enderroc de la xemeneia en desús arriba amb retard i forma part d'una operació inclosa dins del pla de millora i modernització de la planta de residus, que globalment suposarà una inversió de 27,3 milions d'euros. El consistori ha rebut 6,6 milions de l'Agència Catalana de Residus per pagar les obres prioritàries, com els analitzadors, el desmuntatge de l'antiga xemeneia, el fossat, els forns o la caldera, entre d'altres.

La licitació de l'enderroc de la xemeneia en desús (la més gran i ample de les dues, amb 40 metres d'alçada i 3,3 metres de diàmetre exterior) es va realitzar el passat febrer amb un pressupost base de licitació de 133.046,76 euros (IVA inclòs). Ara, en un acord de la Junta de Govern Local del passat 22 de juliol, s'ha decidit adjudicar «l'elaboració del projecte i execució de les obres d'enderroc de la xemeneia» en desús a l'empresa Construccions Celrà, SL per un import total de 82.148,22 euros (IVA inclòs). En total s'havien presentat a aquest concurs un total de 12 ofertes i la més avantatjosa econòmicament ha estat guanyadora.

Segons el plec de clàusules, a partir de la data de signatura del contracte l'empresa tindrà 30 dies per redactar el projecte i 90 dies més per executar els treballs. Són quatre mesos en total i la previsió seria acabar a finals d'any.

En concret, segons l'avantprojecte de l'Ajuntament, es proposa desmuntar uns 20 metres de la xemeneia dels 40 metres totals que té. Actualment, la xemeneia té 25 centímetres de pell exterior de formigó (gruix) amb un diàmetre total de 3,30 metres. A la planta hi quedarà l'altra xemeneia (està operativa) de 35 metres d'alçada i un diàmetre d'1,1 metres.

Procés d'enderroc

L'empresa adjudicatària pot escollir com enderrocar l'estructura però l'avantprojecte de l'Ajuntament proposa un sistema amb dues fases. Primer, caldrà enderrocar la pell interior de la xemeneia «amb un robot de demolició subjectat amb una grua que s'introduiria a l'interior». Després, es proposa desmuntar la xemeneia en dues peces, de 35 i 85 tones respectivament, amb una grua mòbil autopropulsada. Finalment, un cop desmuntades les peces més pesants, es procedirà a la demolició de la resta de l'estructura amb mitjans mecànics, com una excavadora giratòria sobre cadenes equipada amb pinça de demolició.

Amb la retirada de la xemeneia es reduirà l'impacte visual a la zona. L'operació està inclosa dins del pla de millora de la planta de residus, que globalment suposarà una inversió de 27,3 milions d'euros. A?més, l'Agència Catalana de Residus ha donat una subvenció de 6,6 milions a l'Ajuntament per pagar les obres considerades prioritàries, entre les quals el desmuntatge de l'antiga xemeneia, el fossat, els forns o la caldera.