El festival de 12 hores reobre el debat sobre els usos a la Devesa

L'Ajuntament defensa que Girona s'ha d'obrir a nous estils musicals i que es parlarà de la ubicació

12.08.2016 | 06:30
El festival va reunir 4.000 assistents al parc de la Devesa.
El festival va reunir 4.000 assistents al parc de la Devesa.

El festival Escape in the Park, que aquest dissabte va portar a Girona dotze hores de música techno a la Devesa, ha reobert el debat sobre els usos que hi ha d'haver al parc. Des del punt de vista de l'organització, el balanç final ha estat positiu, amb 4.000 assistents i amb una jornada que va transcórrer sense cap tipus d'incident. Tot i això, en els dies previs i durant la jornada, alguns veïns de la zona es van queixar per l'elevat soroll.

Ahir, en un escrit, l'associació de veïns Devesa-Güell-Plataforma Salvem la Devesa va insistir que el parc «no és un espai per celebrar esdeveniments d'alta intensitat acústica, horària i multitudinària». Després de recordar la singularitat històrica del parc i de celebrar que l'Ajuntament té la voluntat «d'endreçar» la Devesa i «apropar-lo a la ciutadania» amb un Pla Especial, diuen però que «la nostra principal inquietud són les indefinicions dels usos que s'hi poden dur a terme i que a dia d'avui no estan definits», asseguren.

A més, consideren que «s'ha de preservar l'arbrat i l'hàbitat de la Devesa» i l'Ajuntament, «que ha aprovat plans de gestió, ordenances i normatives», «hauria de vetllar perquè es compleixin». A banda, «som conscients que activitats d'aquesta magnitud, a caua del soroll, són perjudicials per a la resta de la ciutat» i barris del voltant, i es remeten a les queixes d'alguns veïns a les xarxes socials, a la Policia Municipal i a l'Ajuntament.

Per tot plegat, es mostren a favor de «realitzar activitats esportives i culturals en formats compatibles i respectuosos amb la Devesa» i d'apropar el parc «a través d'accions culturals i socials». Alhora, demanen «treballar en un Pla Especial per millorar la Devesa i convertir-la en un parc aprofitable per a tota la ciutadania d'arreu».

Des de l'Ajuntament, el regidor de Cultura, Carles Ribas, va admetre que «el debat amb els veïns l'hem de tenir, però amb serenor i buscant la millora» però, sobre el festival, creu que el debat és si Girona aposta per expandir la seva cultura musical. «Després ja podem discutir horaris i llocs», va dir.

Per Ribas, Girona «ha d'estar oberta a tot tipus de cultura musical» i «si ha de ser un referent en àmbit cultural, ha d'estar oberta i ser atrevida». A parer seu, la ciutat «ha fet un pas endavant i ens ha d'enorgullir» haver rebut artistes de «renom» al festival. A més, va dir que «no s'ha de fer demagògia política» i «no posar en dubte les expressions culturals» i «censurar algunes expressions artístiques i d'altres no». També va destacar que no hi ha hagut incidents i que «ha estat una primera prova d'un festival totalment diferent». «Sempre hi ha coses a millorar però ha posat de manifest la quantitat de gent a la qual agrada aquesta música», sense oblidar «que Girona té l'Eumes» i és una oportunitat per als alumnes «poder-hi actuar».

L'organització vol repetir
Per la seva part, el director d'Electrona, Kim Riera, va destacar que el balanç és bo i s'han complert les expectatives amb l'assistència de 4.000 persones d'arreu però «hi hem perdut diners», va dir. Sobre l'estrella de la jornada, Richie Hawtin, va destacar que «va venir abans i va voltar sol pels carrers i va quedar encantat de la ciutat».

Sobre les queixes pel so, Riera assegura que «tenim tota l'actuació enregistrada i en cap moment s'ha passat -davant la façana més perjudicial- els decibels màxims que marca la llei». A més, «no hi ha hagut cap incident, ha estat modèlic, i m'han arribat a dir que ni la meitat del so que hi ha a les fires». També la Devesa «està ara com estava la setmana passada».

A Riera li agradaria repetir l'any que ve «si tothom hi està d'acord» i voldria dur el DJ Carl Cox. «Hem demostrat que poden venir 4.000 persones el primer any i penso que és un mèrit». Així, veu positiu «que a l'agost es faci una activitat així» i que una ciutat com Girona «no tanqui per vacances». Sobre l'espai, recorda que van plantejar al consistori anar a Fontajau però «hi caben 100.000 persones i, si en poses 4.000, sobren espais per tots costats». Ara bé, «si anem creixent com a festival la intenció potser sí que seria acabar a Fontajau, però es queixaran els veïns d'allà».

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema