Girona batrà aquest any, amb tota probabilitat, un record de visitants i de turistes a l'estiu. Els carrers en van plens i els restaurants s'omplen. Però, què passa després de la mitjanit? Doncs res, no hi passa res. La desolació envaeix la ciutat, els carrers dormen, els turistes fugen i tornen d'on han vingut o s'amaguen als hotels. Són pocs els gironins que es queden i s'atreveixen a sortir (per exemple han de treballar l'endemà o aniran a la platja durant el dia). Accedeixen als locals d'oci nocturn amb una facilitat sospitosa. Els "porters" no posen pegues per entrar. Tothom és benvingut a gaudir d'una pista de ball gairebé desèrtica. Ja no funciona ni tan sols fer la "ruta", l'espectacle es repeteix. I un pensa, això no passava amb les "carpes" de la Devesa.

De fet, aquesta és l'explicació. A l'estiu, els clients (i més els gironins) busquen una oferta diferent. Si pot ser a l'aire lliure. Les localitats de Costa Brava s'enduen el premi i a la ciutat només hi tenen l'èxit assegurat les terrasses que ?obren. Entre aquestes hi ha el Casino Girona amb un doble espai: l'interior i un pati tranquil on passar la nit.A pocs metres d'allà, fa un temps hi funciona una de les sensacions dels últims estius. El Secret, ubicat a la terrassa superior de l'hotel Ultonia amb vistes a la ciutat, acostuma a omplir i a entretenir la nit als més exigents. Tret d'aquests espais on encara es respira socialització estiuenca gironina, la resta de locals d'interior intenten atraure el màxim nombre de clients.

Amb el "Mondo" i el "One" en reformes, el gruix es concentra en locals com el "Salero". També el "Lux", el "Yeah" o "Platea", però tots fluctuen segons el dia, amb nits que fins i tot tanquen abans i amb les pistes de ball a mig gas.

En concret, els carrers es buiden a partir de la mitjanit o fins que acaben les iniciatives culturals d'estiu, la majoria d'èxit, com el "Tempo" o el "Jazz a la fresca". Molts allarguen el sopar i es queden fent una copa. Una mostra són els locals del Barri Vell, que acostumen a estar plens. Amb tot -per alleugeriment dels veïns- el seu horari els obliga a tancar aviat.

A banda de la fugida massiva a la costa, un altre dels factors que han fet buidar els carrers a l'estiu és que ara no hi ha el públic universitari que ho "rebenta" els dijous. I sobre els turistes (moltíssims) que cada dia envaeixen el centre, els responsables dels diferents locals coincideixen que el seu perfil és molt familiar i, o bé es queden als hotels, o vénen només a passar-hi el dia. En la nostra passejada nocturna, només un grup de joves francesos va d'un local a un altre per trobar la diversió (i acaben en una de les terrasses).

Segons el secretari general de la Fecasarm, Joaquim Boadas, el client busca "aire lliure" i és d'anar a zones costaneres. El que es queda és perquè "no ha pogut marxar" i la majoria opten per terrasses. Sobre els turistes, coincideix en que el públic és familiar i diürn, passen el dia a la ciutat i tornen (o sopen i van a l'hotel). Boadas reivindica que l'oferta a Girona és molt bona (tot i que veu "difícilment repetible" la tornada de les carpes) i destaca que els locals a l'estiu treballen més en la promoció i en buscar iniciatives engrescadores.