A la pregunta que plantejava a la pàgina oficial de Facebook de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) Francesc Moragues, veí de Barcelona i, en aparença, independentista convençut, de si «hi ha catalans a Salt?», una resposta possible seria la que durant una bona colla d'anys va pregonar l'ex-Molt Honorable i expresident de la Generalitat Jordi Pujol: «és català tota persona que viu i treballa a Catalunya» (a Salt, per tant, i segons dades del padró continu corresponent al 2015 de l'Institut d'Estadística de Catalunya, n'hi ha com a mínim 29.342); una altra contesta, menys políticament correcta, seria la que donava Àlex Bargues el 2 d'agost passat: «Francesc (en referència a Francesc Moragues), encara en queda algun... encara que entre tanta foscor... no es veuen (sic)».

La designació del municipi com una de les seus dels actes de la reivindicació popular de la «República Catalana», el proper Onze de Setembre, ha fet aflorar comentaris racistes al perfil oficial de Facebook de l'ANC, que compta amb més de 173.300 seguidors. L'entitat els va eliminar ahir, dies després que els missatges despectius, que per altra banda han obtingut la resposta contundent d'altres internautes a favor de la designació de Salt i de la diversitat, fossin publicats. Una portaveu de l'Assemblea va explicar a Diari de Girona que l'organització manté la política de «no respondre aquest tipus de comentaris per no donar-los veu; no hi perdem ni cinc segons». Recorden també des de l'ANC que els diversos perfils que tenen actius a diverses xarxes socials són «dels més seguits a Catalunya», cosa que complica fer-ne un control exhaustiu.

En l'11-S que programa l'Assemblea, «Salt serà la República de la solidaritat i de la diversitat», proclama un post, aquest sí oficial, difós per l'entitat el 31 de juliol passat. Resposta de Ramon Bautista Pibernat, del mateix dia de juliol: «No cal saber quin és el meu punt. A Salt no hi vaig sense passaport. Enguany Girona fera (per «farà») pufff». I afegeix, errades sintàctiques i ortogràfiques incloses: «Jo hi he treballat. I no tornaria (sic), malgrat tots els respectables catalans. Segur que equivocat però es la meva opinió (sic)». Més pèssima resulta l'expressió escrita de Carlos Rivero, que tampoc veu amb bons ulls que el municipi aculli actes de la Diada Nacional: «Siii, sobretot Salt, q hia de tot meins catalans (sic)», diu. «Quin comentari més xenòfob... els de Salt per poc que t'ho sembli també lluitem perquè la nostra terra sigui lliure! Gent com tu no la volem en un nou país...», li etziba Pau Ventura. Amb una contundència similar s'expressa Marta davant les crítiques de tall xenòfob: «(...) Catalunya som tots els catalans! I com a República de la solidaritat i diversitat... qui millor ho pot defensar i se'n pot enorgullir que Salt?». I ho rebla "scar Romero Nevado: «Quina ignorància, Mare de Déu!».

Hi ha qui tampoc no s'explica l'elecció de Salt per altres motius, com és el cas de Mercè Mestres Bielsa: «Jo no entenc com hi ha Barcelona, Tarragona, Lleida (altres seus designades per l'ANC) i no hi ha Girona, que som els més independentistes de tots... perquè s'ha de fer a Salt?». Obvia Mestres que l'Ajuntament, que ahir va declinar valorar els fets, està governat en coalició per ERC i IpS-CUP, dues formacions polítiques partidàries de la independència.