El ple de l'Ajuntament de Girona va aprovar ahir, en una sessió extraordinària, reservar els diners per pagar l'enderroc del finger que uneix l'estació del tren convencional i el de l'alta velocitat (TAV). Amb això, s'espera que ara Adif signi el conveni amb l'Ajuntament per desencallar definitivament les obres de reposició del parc?Central. El pròxim 18 d'agost es compliran 8 anys des de l'inici de les obres per l'arribada del TAV.

La proposta va tirar endavant amb els vots del govern (CiU-PSC) i el PP, l'abstenció d'ERC i C's, mentre la CUP?s'hi va oposar. El govern va rebre algunes crítiques per la seva gestió del cas, mentre Adif va rebre per totes parts, excepte del PP, pels seus «incompliments» al llarg dels últims anys.

La regidora d'Hisenda, Maria Àngels Planas, va explicar la modificació. Es tractava de reservar els diners per garantir a Adif que Girona assumirà l'enderroc del finger per, després, signar el conveni amb Adif i desencallar l'obra al parc Central. Segons el conveni, Girona no pagarà l'obra per avançat i s'abonarà «el cost real» de l'enderroc, pagant a 15 dies quan es rebin les certificacions d'obres.

Així, s'han reservat 490.247,45 euros (els que s'havien pressupostat inicialment per treure el finger), tot i que el govern calcula que en costarà uns 283.000 perquè l'obra no està del tot adjudicada (Adif espera saber que es tenen els diners). Els imports s'agafen d'adquisició de patrimoni (135.000 euros), cobriment de pistes (149.225,18) i del trasllat encara no fet de la biblioteca Ernest Lluch (206.022,27), que són els que calculen no s'hauran de fer servir.

Planas va recordar que pagar era l'opció majoritària que els veïns de Sant Narcís van expressar com a millor, perquè d'una vegada per totes acabin les obres. Quan acabi tot, Planas va insistir que es plantejaran totes les reclamacions.

Des de l'oposició, la portaveu de C's va criticar la gestió «poc ?exemplar» que han fet tant l'Ajuntament com Adif. En canvi, el portaveu de la CUP, Lluc Salellas, va ser rotund:?«Qui guanya és Adif, avui votem allò que volen», quan «la responsabilitat més gran és seva, ens han destrossat el parc», va dir recordant que la CUP apostava per la mobilització i lamentant que al govern li falta «autocrítica».

La portaveu d'ERC, Maria Mercè Roca, va afegir que «l'absolut menyspreu» i «presa de pèl» d'Adif amb la ciutat ha portat, 8 anys després, a tenir la «zona zero». «Hi ha mainada que no ha gaudit mai del parc Central», una «generació perduda», va insistir. ERC no va voler donar un «xec en blanc» i va acusar el govern d'haver portat «una gestió negligent».

Veray, a Ribas:?«Dimiteixi»

El moment de tensió va venir després de la intervenció del regidor del Projecte Ferroviari, Carles?Ribas. L'edil va acceptar fer «autocrítica» però tot seguit va carregar contra l'Estat criticant tota l'obra del TAV. Així, va dir que el projecte fallit del soterrament del tren convencional i enderroc del viaducte ha estat «una de les majors mentides de l'Estat», el qual ha invertit a Girona «quasi zero». A més, va recordar que «allò provisional ha passat a definitiu, i això és un llast», en referència, per ?exemple, a l'edifici satèl·lit del TAV.

La portaveu del PP, Concepció Veray, visiblement molesta, li va etzibar: «La gran mentida és vostè», «dimiteixi, seria el mínim que podria fer quan se li exigeixen responsabilitats. La resta, és enga?nyar la gent». Veray va recordar a Ribas els mails que va enviar a Adif comprometent-se inicialment a assumir l'enderroc i que després es fes enrere. Amb tot, va votar a favor perquè l'Ajuntament «ha fet allò que se li ha demanat», a pesar que s'oposava a enderrocar el finger perquè l'obra estava pagada i «no calia gastar més diners».

L'alcaldessa, Marta Madrenas, va admetre que primer s'havia parlat que el consistori assumís l'enderroc però que tot va canviar després de les inundacions del TAV i va donar suport a Ribas. Als grups els va dir que no volien cap «xec en blanc» sinó «sentir-nos recolzats» i actuar «conjuntament».