El conegut cromador i restaurador de metalls del Barri Vell Joan Ensesa i Roura ha mort avui a Girona als 67 anys. El seu taller «Cromats Ensesa», ubicat a l´edifici de l´antic teatre Odeón de Girona (a la pujada de Sant Domènec, als peus de les escales de Sant Martí), era un dels locals únics i històrics de la ciutat, al qual Ensesa va dedicar el seu esforç i treball des del 1947.

Des del punt de vista de la ciutat, Ensesa havia estat sempre una persona «extremadament generosa i molt compromesa», recordava avui un dels seus amics, el president de Bons Fogons, Toni Vallory. Ensesa, que era president honorífic de l´Associació de Veïns i Comerciants de la Cort Reial i Rodalies i també president honorífic de la comissió organitzadora de la Cuina al Carrer a Girona, tenia una predisposició a ajudar «molt gran, difícil d'explicar», prossegueix el president de Bons Fogons.

«Era humil i un gran amant de la ciutat de Girona i molt generós, qualsevol cosa que proposàvem, ell hi estava disposat»; per exemple, el taller acollia cada any presentacions de jornades, com la de la Tòfona, i «mai demanava res a canvi. Li estem molt, molt agraïts» i ara, conclou Vallory, la ciutat de Girona «perd una gran persona».

Qui també ha tingut avui paraules de record i agraïment ha estat el president de la Generalitat i exalcalde de Girona, Carles Puigdemont, en un missatge a Twitter

L´empresa «Cromats Ensesa» es remunta al 1947 quan, en plena postguerra, Ensesa es va establir de lloguer en un dels dos locals a l´antic teatre Odeón. Ho va fer al mateix moment que el fuster Armand Lladó llogava l´altre local, dos establiments que han compartit espai fins al dia d´avui en un edifici emblemàtic. El teatre, que també havia estat una sala de ball, va obtenir la seva màxima esplendor entre el 1856 i 1860, quan el Municipal de Girona estava en obres.

«Cromats Ensesa» era establiment únic. Dedicat al poliment de cromats i a feines de restauració de metalls, a banda de comandes particulars, en destaquen algunes restauracions com la famosa «Custòdia» de la Catedral de Girona, el mateix àngel de la Catedral (el 2003), així com les broques del rellotge del campanar i el parallamps de l´església de Sant Feliu.

La cerimònia de comiat se celebrarà aquest dimarts a les sis de la tarda, al Tanatori de Girona.