L'Ajuntament de Girona plantarà 815 nous arbres durant els pròxims dos anys dins del programa de plantació d'arbrat que comprèn el període 2016-2018. Actualment a la ciutat hi ha 31.290 arbres urbans de 141 espècies diferents. Entre totes aquestes les més abundants són la falsa acàcia (Robinia pseudoacàcia), el til·ler (Tilia europaea) i el plàtan (Platanus x hispanica). D'aquest total el consistori ha detectat que cal reposar 815 arbres, ja sigui perquè els anteriors han mort, representaven un perill evident i han estat tallats, o han caigut per causes meteorològiques o accidents de trànsit. L'actuació es divideix en tres fases diferents. La primera engloba la plantació de 200 arbres durant la tardor d'aquest 2016. Els 615 arbres restants es plantaran en dos períodes, l'hivern del 2016-2017 i el del 2017-2018. L'objectiu que s'ha marcat l'Ajuntament de Girona és tendir a zero el nombre d'escocells sense arbres a la ciutat. Des del consistori recorden, però, que «durant aquests dos períodes tindrem noves baixes, que seran identificades i es programarà la seva plantació amb la ?? celeritat possible».

Per tenir més control del nombre d'arbres mort s'han ordenat en funció del barri on es troben i el resultat és que la gran majoria es troben en el barri de Fontajau-Sant Narcís seguit del de Palau-Avellaneda. Per contra, els barris que tenen menys arbres morts són el de Sant Ponç i el de Montjuïc-Pedret-Sant Daniel, seguit del de Pont Major.

Proposta de plantació

L'Ajuntament de Girona té previst actuar en dues fases, una durant el període del 2016-2017 i l'altre durant el 2017-2018. En la primera actuació es plantaran 322 arbres en el Barri Vell-Carme, Pedreres, Domeny-Taialà, Fontajau-Sant Narcís, Girona Est, Montilivi-Creueta i Santa Eugènia. Ja en la segona actuació prevista per d'aquí dos anys, es plantaran els 293 arbres restants a Can Gibert, Devesa-Güell, a l'Eixample-Pla de Palau, Montjuïc-Pedret-Sant Daniel, Palau-Avellaneda, a Pont Major i, per acabar, a Sant Ponç.

Hi ha un gran ventall d'espècies arbòries per plantar en l'entorn urbà i la seva elecció depèn de la funció que es vol que es compleixi: ombra, floració vistosa, olors, ports, entre d'altres. Des de l'Ajuntament expliquen que els criteris ambientals també «són molt importants, per això es consideraran espècies adaptades a la climatologia de Girona, amb temperatures negatives a l'hivern i estius molts secs i calorosos». També cal considerar les seves interferències tant amb la resta d'elements urbans com amb la població. Totes aquestes consideracions es tenen en compte per poder tenir «exemples sans, resistents i amb menys necessitat de manteniment i consum de recursos». Des del consistori expliquen que «cal evitar disminuir la tria d'espècies amb plagues o malures cròniques, les espècies que es troben associades a danys i aixecament de paviments es reservaran a zones verdes no pavimentades, així com els que generin restes molestes».

Prova pilot

Per millorar els índexs de biodiversitat a la ciutat i facilitar un assentament més important de les espècies beneficioses per a la lluita biològica, es plantarà espècies vegetals d'interès als escocells de l'arbrat viari. L'objectiu és treballar amb plantes de floracions perllongades, atractives pels insectes pol·linitzadors i que permetin disposar d'un reservori de fauna útil per facilitar el control biològic de les plagues de l'arbrat i al mateix temps afavorir la infiltració d'aigua dels escocells en disminuir la compactació del seu sòl. Es buscaran plantes amb floracions a diferents èpoques de l'any i amb un cert caràcter rústic. Algunes de les plantes són roselles (Papaver rhoeas), herba de Sant Jordi (Centranthus ruber), entre d'altres.