La CUP-Crida per Girona va analitzar ahir el pla de govern presentat públicament la setmana passada per l'alcaldessa Marta Madrenas. La formació independentista va denunciar que el pla «no vagi més enllà d'un simple canvi d'imatge i que mantingui la inèrcia poc definida del model de CiU». El regidor Lluc Salellas va destacar, en canvi, que sí que hi ha modificacions en clau negativa «pel que fa a la defensa de la capitalitat en el projecte de la República Catalana com a conseqüència del pacte sociovergent així com un menysteniment cap a l'oposició, ja que no s'han tingut en compte les propostes realitzades per la CUP i la resta de grups municipals a l'oposició».

La formació rupturista va valorar el pla per àrees. Pel que fa a l'àmbit d'alcaldia i projectes de ciutat, la CUP va denunciar que hi hagi diverses mesures sobre el TAV «però en canvi es deixi de banda la línia de Rodalies, altament utilitzada i amb grans mancances, o que hi hagi tan sols una referència a l'hospital Josep Trueta, un equipament imprescindible a la ciutat». De la mateixa manera, va lamentar que no hi hagi una aposta clara per «les municipalitzacions dels serveis públics teòricament s'ha parlat en àmbits com el de l'aigua». Salellas va denunciar la poca presència de mesures de participació en l'actual pla de govern «que ni tan sols considera la participació una àrea estratègica». Va criticar també la manca de concreció en la xarxa d'equipaments culturals o «la nul·la voluntat d'innovar i potenciar la cultura popular».

Per la seva banda, la regidora Laia Pèlach va valorar positivament el tomb realitzat en les propostes de l'àrea de Drets Socials, amb molt poca força en l'anterior pla. Va mostrar, però, la seva preocupació per la possibilitat que no es materialitzin totes aquestes propostes i va apuntar com «a prova de cotó» el debat sobre els pressupostos que hi haurà a finals d'any. Va destacar l'absència del Consell de Joventut o del compromís de destinar l'1% del pressupost a cooperació, així com «la inexistència de mesures per lluitar contra la segregació escolar malgrat l'informe recent de la Sindicatura de Greuges que situava aquest com un problema clau a la ciutat de Girona».

Polítiques mediambientals

Finalment, es va voler fer èmfasi en el pas enrere constatable que hi ha hagut respecte al pla del 2015 pel que fa a les polítiques mediambientals. El nou pla passa de 41 a 26 propostes en aquesta àrea d'on cauen sobretot mesures per a la reducció i la millora de la gestió dels residus, com la mateixa implantació del porta a porta a diversos barris, o per a la millora de l'eficiència energètica, a més de projectes aparentment clau com l'àmpliament anunciat 4 rius i una séquia. En aquest sentit, Laia Pèlach va lamentar que aquesta absència, que es dóna també en altres iniciatives que s'havien anunciat com grans projectes de ciutat, es faci mig d'amagat i sense donar explicacions a la ciutadania.

Projectes que cauen

En el nou pla de govern cauen alguns dels grans projectes proposats per l'anterior alcalde, Carles Puigdemont. Per exemple, el «Quatre rius i una séquia», el dels jardins verticals per tapar part del viaducte o el Centre d'Estudis de la Cançó a l'antic cinema Modern. Segons Salellas, «si abans en Puigdemont feia aquests discursos i tenia aquests projectes, d'alguna manera el que ha passat ara és que la Marta no els té aquests projectes, la Marta el que fa és gestionar el que li ha vingut donat, com a alcaldessa, i no hi són, i ella tampoc és que n'hagi posat d'altres sobre la taula, no és que no hi hagi nous projectes per canviar aquests grans projectes que tenia en Puigdemont». Va afegir que «en el tema en concret del Modern, el que han fet és especialment greu perquè en el nostre cas fa un any els hem presentat una proposta concreta de què fer-hi i encara ni tan sols ens han convocat a una reunió. I ens hem d'assabentar pels diaris que gairebé han decidit que tota una part anirà en la línia d'una subvenció europea. I si hi ha un nou canvi de regidor, tornarà a canviar, amb cinc alcaldes en els últims anys encara n'hi pot haver sis, vull dir que aquesta mena de desgavell

a nosaltres ens preocupa».

La regidora Laia Pèlach va concloure la seva intervenció reivindicant la necessitat d'una alternativa de govern i reiterant el compromís de la CUP-Crida per Girona de «practicar una oposició crítica i constructiva pel bé de la ciutat i la seva gent amb l'aspiració de liderar aquesta alternativa de govern necessària a partir del 2019».