Davant la necessitat de recuperar uns camins dins dels boscos perifèrics amb la finalitat de crear unes rutes saludables la Federació d'Associació de Veïns (FAV) ha presentat a l'Ajuntament el projecte «Camins de Barri». Aquest va néixer el 2015 davant la necessitat d'ordenar camins existents, reparar-ne d'altres i fer-ne de nous amb la finalitat d'interconnectar els barris de la ciutat mitjançant itineraris homogenis. El propòsit de la FAV és que l'Ajuntament s'hi impliqui amb els seus recursos tècnics i econòmics. Ara li han presentat el projecte i demanen el seu suport per fer-lo realitat, a través de marcar i senyalitzar el circuit, eliminar les barreres per facilitar la connexió i retolar els paratges, fonts, arbres centenaris, llocs d'episodis històrics i altres punts d'interès, així com retolar un quilometratge. Des de la FAV expliquen que «per fer realitat aquest projecte caldria la voluntat política de l'Ajuntament i el propòsit d'aprovar les partides escaients per materialitzar els lots anuals o plurianuals necessaris per a la seva execució». En la primera fase es va decidir dissenyar la ruta per anar-hi a peu, en bici i a cavall.

Seguretat i accessibilitat

Al març d'enguany es van marcar els criteris de les vies verdes per tenir-los presents durant tot el procés. El primer criteri és la «continuïtat», és a dir, que els camins enllacin d'una manera relativament directa els barris sense grans giravolts ni desnivells. També es té en compte la «seguretat», on es privilegia els vials separats dels cotxes, amb voreres amples i segures. També s'identifiquen els encreuaments perillosos o amb risc per als usuaris. El tercer criteri és «l'accessibilitat» i per tant es minimitzen els pendents. Es valoren els camins amb desnivells suaus i accessibles a les persones amb mobilitat reduïda. En els casos que això no sigui possible per la mateixa orografia es busquen alternatives al més raonables possibles. Un altre dels criteris és el «confort» i per això es valoren els camins amples, ben pavimentats amb ferms aptes pel màxim de públic, també es valoren els camins amb obra sobre els assolellats. Es té en compte el «paisatge» i es privilegien els espais naturals i alhora es pretén relligar i donar a conèixer els barris entre si. Ja per últim també es té compte la «immediatesa», hi ha el debat de si la xarxa ha de ser més o menys directa, és a dir, pràctica pel desplaçament. El punt encara està obert a debat dins de la FAV.

Integració de barris

La FAV, amb la col·laboració voluntària d'arquitectes i tècnics, han estat treballant durant un any per definir aquest projecte. Volen posar a l'abast dels veïns una connexió dels paratges i boscos circumdants de Girona, a través d'un seguit de camins adequats que els permetin passejar i conèixer l'entorn. Es vol donar un valor afegit a l'oferta d'oci saludable de la ciutat, motivar el coneixement i el respecte per la natura, facilitar la integració dels barris en el territori, aconseguir que tots els veïns coneguin la realitat dels diferents barris i ser una eina a l'abast dels estudiants universitaris i de cicles formatius perquè puguin estudiar les espècies, orografia i composició de l'entorn.