L'Ajuntament de Girona retirarà demà dilluns la grua de les obres aturades a la central hidroelèctrica del Molí. Alhora, el consistori aprofitarà en els pròxims dies per canviar el mur opac de totxos i ciment que envolta l'edifici per una tanca transparent. El desmuntatge d'aquesta grua suposarà que demà, de les 8 a les 20 hores, es talli la circulació del carrer de Santa Clara (a l'alçada del número 13).

Els treballs iniciats al març per reconvertir l'edifici en un centre de dia per a la gent gran i per a entitats del barri es van aturar un mes després. L'empresa adjudicatària va informar el consistori que no podia assumir les obres perquè passava per una forta crisi econòmica i van abandonar. Amb aquest contratemps (calia tornar a adjudicar els treballs) l'Ajuntament va aprofitar per canviar l'emplaçament del centre per a la gent gran i ubicar-los a la plaça Jordi de Sant Jordi, una ubicació "millor", com va dir dijous l'alcaldessa Marta Madrenas. Al Molí, la intenció ara és refer el projecte i ubicar-hi els serveis municipals de multes, recaptació i gestió tributària.

Així, des de l'abril, amb l'obra aturada per l'abandonament de l'adjudicatària, l'espai havia quedat reduït per la gran grua i el mur de ciment. Els comerciants havien demanat des de feia molts mesos la retirada d'aquest mur per una tanca menor i transparent, ja que limitava l'espai i dificultava la visió dels aparadors i botigues.

Així, des de les 8 a les 20 hores de dilluns, el trànsit al carrer Santa Clara quedarà tallat per la retirada de la grua. Un cop fet, l'Ajuntament continuarà amb el desmuntatge del mur de totxo i ciment de protecció que envolta l'edifici.

Segons va explicar ahir el regidor d'Urbanisme, Joan Alcalà, "farem una tanca més transparent perquè tingui més visibilitat", "prioritzant" que els comerciants tinguin les mínimes afectacions possibles i garantint, però, "la protecció de l'obra". El consistori va enviar una carta als comerciants informant d'aquests canvis. Malgrat tot, el regidor és conscient del temps que s'ha tardat. "Ha estat un procés llarg" amb "molta tramitació administrativa", va afegir.

El consistori demana disculpes

Per això, va dir Alcalà, "demanem disculpes pels inconvenients" que hagi pogut provocar a veïns i comerciants per uns fets que han estat "aliens" a l'Ajuntament però que han suposat molèsties a la zona. El regidor d'Urbanisme va recordar que, si l'empresa hagués complert, l'obra ja estaria feta. El cost de tot aquest desmuntatge l'assumirà l'Ajuntament però els diners es trauran de la fiança que va pagar l'empresa.

Tot va començar el 8 de gener del 2016, quan es van adjudicar les obres de rehabilitació de l'edifici de la central del Molí a l'empresa Actia Iniciativas SL per 874.357,53 euros (IVA inclòs) i amb un termini d'execució de 6 mesos. Els treballs van començar l'1 de març i el 6 d'abril, l'empresa va abandonar.

Ara, el centre de dia per a la gent gran canviarà d'emplaçament. Serà a la plaça Jordi de Sant Jordi. A l'edifici del Molí es refarà el projecte de reforma per ubicar-hi els serveis municipals de multes, recaptació i gestió tributària, un procés que encara no té data.