Girocòmic. Aquest és el nom del nou Saló del Comic que tindrà lloc al recinte de Fira de Girona, del 7 al 9 d'octubre d'aquest any. Es tracta d'un nou esdeveniment a la ciutat que se sumarà a l'àmplia oferta firal i que els amants de les vinyetes rebran amb entusiasme.

Els detalls encara s'estan acabant de perfilar però de moment ja se sap que al Girocòmic hi haurà exposicions, projeccions, signatura d'autors de renom, libreries especialitzades i escenificació de personatges, entre altres, segons va fer públic ahir Incatis, organitzadora de l'esdeveniment, a través de les seves xarxes socials. Alhora, s'ha fet públic ja el cartell que presenta aquest Saló del Còmic de Girona i on té una presència destacada un gran col·laborador, l'editorial Panini. A banda, hi col·laboren l'Ajuntament de Girona i Selectavisión, empresa dedicada a la distrubució i producció de continguts audiovisuals.

Aquest nou esdeveniment a la ciutat tindrà lloc del 7 al 9 d'octubre i compartirà dates amb altres altres dues fires, també organitzades per Incatis. La primera és el ja conegut FiraTast, que tindrà lloc del 6 al 9 d'octubre i que s'allotjarà a l'edifici del Palau de Fires de Girona. En paral·lel, del 7 al 9 d'octubre també se celebra el saló de l'oci creatiu, Interquilt, que s'allotjarà en una carpa. De la mateixa manera i en les mateixes dates, el Saló el Còmic de Girona també s'allotjarà en una altra carpa.

En aquest últim cas, l'horari del Girocòmic serà de 10 a 20 hores el divendres i dissabte (dies 7 i 8 d'octubre) i de 10 a 15 hores el diumenge 9. El calendari a Fira de Girona viurà després un breu parèntesi durant el mes d'octubre a l'espera de l'altra gran fira de la ciutat, la Fira de Mostres, coincidint amb les fires de Sant Narcís, un certàmen que enguany tindrà lloc del 29 d'octubre a l'1 de novembre.

El precedent de Torroella

Tot i això, el nou Saló del Còmic a Girona no és l'únic que hi ha hagut a les comarques gironines en els darrers anys. En concret, Torroella de Montgrí i l'editorial Panini organitzaven des de feia nou anys el Festival del Còmic de Torroella amb un gran èxit i creixement envejable. Malauradament, la manca de recursos de l'Ajuntament de Torroella va obligar a fer una «aturada en el camí» i a prendre una decisió díficil, deixar de celebrar el Festival aquest 2016, just quan s'haguesin complert 10 anys.

La darrera festa del còmic a Torroella es va celebrar del 19 al 25 de juny de 2015. A principis d'aquest 2016, l'Ajuntament informava que no disposava «de prou recursos per poder-ho portar tot a terme, sense que això impliqui un replantejament del conjunt d'actuacions municipals en curs» i «en aquest context s'ha pres la decisió de no donar continuïtat al Festival del Còmic», relataven.

El consistori reconeixia que «el festival era ja un espai de referència i de trobada de totes les persones i col·lectius diversos que formeu part d'aquest fantàstic: dibuixants, guionistes, editorials, distribuïdores, productores, col·leccionistes i lectors, entre d'altres» i que «les anteriors edicions s'havien tancat amb un bon balanç de participació i d'assistència de públic, i gràcies a l'esforç de moltíssimes persones, havíem assolit els objectius que motivaven l'organització del festival», explicaven.

Els motius de la decisió, relataven, «estan més relacionats amb una reorientació de les accions de promoció i dinamització econòmica que promou l'Ajuntament, que no pas amb el funcionament propi del festival» i que la manca de recursos van motivar a fer «una aturada en el camí» del festival.

El nou calendari Firal

La notícia del nou saló Girocòmic a la ciutat arriba pocs dies després que s'anunciés una nova cita al calendari de la Fira de Girona. Es tracta del fòrum #wasteinprogress, una fira sobre la gestió de residus municipals que portarà a Girona representants de ciutats d'arreu del món. En aquest cas, l'objectiu serà oferir solucions innovadores a les administracions públiques en la recollida de residus municipals.

Aquest fòrum sobre la gestió de residus se celebrarà del 6 al 8 de febrer de 2017 i serà un dels exponents de la nova estratègia de creixement de Fira de Girona, amb mostres per adquirir projecció internacional i potenciar la captació d'esdeveniments professionals, segons es va anunciar. Estarà organitzat per Fira de Girona i l'Ajuntament amb la secretaria tècnica de Spora Serveis Ambientals.