El rector de la Universitat de Girona, Sergi Bonet, i la directora del Parc Científic i Tecnològic de la UdG, Anna Albar, van viatjar a Madrid en una nova reunió per apropar posicions entre el Ministeri d'Hisenda i els patrons del Parc per evitar-ne la liquidació. Allà, van escoltar la nova proposta de l'Estat, a qui deuen 27,6 milions d'euros. Des del Parc, van mantenir la proposta d'eixugar fins a 16,3 milions a través d'aportacions de les institucions i havien comunicat el compromís de retornar-ho en un període de 17 anys. El Ministeri, però, els va demanar que escurcin els terminis i vol que tot estigui pagat en 10 anys. La proposta l'han d'avaluar ara la UdG, la Diputació i l'Ajuntament de Girona.

Les negociacions per arribar a un acord avancen. La reunió es va fer ahir a Madrid i en la trobada també hi van participar representants de l'Agència Tributària, que és qui ha d'avalar el conveni entre el Ministeri d'Hisenda i el Parc.

La situació de l'equipament és complicada perquè arrossega un deute de més de 27 milions d'euros amb Hisenda, el principal creditor. Aquesta situació va portar que, al gener de 2015, el Parc presentés concurs de creditors. El rellotge continua corrent i la data marcada en vermell al calendari és el 29 de setembre, el darrer dia fixat pel jutjat perquè les parts rubriquin un acord.

Fins al moment, el compromís per part de les institucions és aportar fins a 16,3 milions en un termini màxim de 17 anys. D'aquests, 6 milions els aportaria la Diputació de Girona, 5 milions la Generalitat (amb la compra de part de l'edifici de l'ICRA), 3,3 milions la universitat i 2 milions l'Ajuntament. Segons va explicar el rector, Sergi Bonet, l'Estat «veu bé» aquestes condicions però els ha demanat que escurcin el termini de pagament i que retornin tots els diners en un màxim de 10 anys. El rector va destacar que, en principi, el Ministeri estaria disposat a perdonar la resta del deute, que és més del 40%.

A més, també demana que s'ampliï el pla de viabilitat que han presentat. Bonet va explicar que han aconseguit redreçar la situació del compte d'explotació del Parc, que ha estat negatiu durant molts anys. Gràcies a alguns canvis de gestió i a l'aprofitament de tots els espais, han aconseguit capgirar-ho i tancar dos exercicis seguits amb superàvit: 400.000 euros el 2014 i 600.000 el 2015. Tot i això, el Ministeri vol que en el pla de viabilitat s'incloguin nous escenaris i que, per exemple, s'argumenti com es mantindrien els números en la hipotètica situació que els ingressos baixessin.

«El Ministeri d'Hisenda no només està preocupat per la part de deute que ha de perdonar o pels anys en què s'ha de pagar, sinó que també vol tenir un pla de viabilitat mentre duri el retorn dels diners», va manifestar el rector. Ara, després de conèixer aquestes noves condicions, el rector i la direcció del Parc Científic i Tecnològic s'han de reunir amb la resta de patrons per avaluar si poden complir-les i enviar la documentació al més aviat millor a Madrid.

Bonet és optimista i creu que s'ha fet «un pas endavant» en aquesta segona reunió, tot i que reconeix que «no és definitiu». «Ara ja complim les quatre condicions que ens demanava el Ministeri», va remarcar. El rector va avançar que les setmanes que queden fins al pròxim 29 de setembre seran «intenses» però que arribaran a bon port i que podran aconseguir aixecar el concurs de creditors.