L'Ajuntament de Girona començarà a implantar el sistema de recollida de residus porta a porta a la Vall de Sant Daniel a partir de l'any que ve. La intenció és que aquest sistema entri en funcionament al gener. Així es va acordar dijous a la nit en una reunió entre l'Ajuntament i els veïns, on després d'una votació va guanyar l'opció favorable al porta a porta.

Segons va informar ahir el consistori, a partir del setembre començarà la campanya d'informació i preparació de tota l'operativa necessària per poder començar a implantar la recollida a partir d'inicis del 2017, com el repartiment i llocs on s'han d'ubicar els cubells, els horaris, compra de camions... Segons el vicealcalde i regidor de Sostenibilitat, Eduard Berloso, «amb aquesta iniciativa volem caminar cap als objectius de les directives europees en recollida selectiva», i va avançar que la Vall de Sant Daniel serà el barri on l'Ajuntament analitzarà el funcionament del porta a porta. A partir d'aquí, s'estudiarà si aplicar aquest sistema també en altres barris amb una tipologia urbanística similar a la de la Vall de Sant Daniel.

Berloso va explicar que les converses amb els veïns es van iniciar quan Carles Ribas, actual regidor de Cultura i del projecte ferroviari, era l'encarregat de l'àrea de sostenibilitat. Amb la reorganització a l'Ajuntament, Berloso va reprendre el projecte i des de llavors s'havien dut a terme dues assemblees amb els veïns. En l'última, aquest dijous, es va acabar decidint que s'implementaria el sistema.

La ciutat pren com a referent altres municipis que ja han implementat el porta a porta, com Celrà o Vilablareix, i ha decidit començar pel barri de Sant Daniel com a prova pilot i que durarà prop d'un any i mig. Llavors es valoraran els resultats i el porta a porta es podria introduir en altres barris de característiques similars a les de Sant Daniel, com Campdorà.

El sistema porta a porta permet fer una millor recollida selectiva dels residus, i substitueix els grans contenidors per la recollida a la porta de casa, en un dia i una hora determinats en funció del tipus de residu. Per fer-ho cada unitat familiar té un codi identificatiu, que permet millorar el seguiment de la recollida.