La primera tinenta d'alcaldia de l'Ajuntament de Girona, Sílvia Paneque, es va reunir ahir amb el rector de la Universitat de Girona (UdG) per conèixer de primera mà el contingut de la trobada de dijous entre el rector i la directora del Parc Científic i Tecnològic de la UdG, Anna Albar, amb el Ministeri d'Hisenda per apropar posicions i arribar a un acord que permeti pagar a l'Estat el deute de 27,6 milions d'euros i evitar la liquidació del Parc. En aquesta reunió a Madrid, els representants gironins van mantenir la proposta d'eixugar 16,3 milions amb aportacions de les institucions en un període de 17 anys. Amb tot, l'Estat va demanar que tot estigui pagat en 10 anys, una proposta que ara han d'avaluar la UdG, la Diputació, l'Ajuntament de Girona i la Generalitat.

Paneque es va desplaçar ahir fins a la UdG en el marc d'una visita de diputats socialistes al Parlament amb el rector per conèixer les seves inquietuds, projectes i propostes, com la gratuïtat de les taxes universitàries, i on el Parc també va ser tema de conversa.

Paneque va traslladar al rector que des de l'Ajuntament comparteixen que el Parc «és una infraestructura clau per a la ciutat» i va dir que «hem de fer l'esforç per tal que hi hagi aquesta continuïtat» i que «d'aquí a finals de setembre» entre «Ajuntament, Diputació i la Generalitat, institucionalment, aquest tema ha d'acabar resolt».

L'equipament arrossega un deute de 27 milions d'euros amb Hisenda, el principal creditor, i això va fer que el 2015 presentés un concurs de creditors. El 29 de setembre és la data marcada pel jutjat perquè les parts arribin a un acord i evitar la liquidació. Les institucions s'han compromès a aportar 16,3 milions en 17 anys, dels quals 6 els aportaria la Diputació de Girona, 5 la Generalitat, 3,3 la universitat i 2 l'Ajuntament. Segons va informar dijous l'ACN de la reunió de Bonet a Madrid, l'Estat veu bé les condicions però va demanar que escurcin el termini a 10 mesos i, a més, el Ministeri estaria disposat a perdonar la resta del deute, que seria més del 40%.

Sobre tot això, la primera tinenta d'alcaldia va afirmar que «és cert que els càlculs que s'havien fet eren per un termini més llarg» i en aquest cas «es planteja que per poder arribar a aquest acord els terminis s'han de reduir» i «afegeix un element que dificulta una mica més». Amb tot, va insistir que «en aquesta infraestructura les tres institucions implicades i la UdG han de fer tot l'esforç per tal que puguem donar una sortida a la signatura d'aquest conveni» i «des de l'Ajuntament s'intentarà». Així, «s'està en converses amb la Diputació, perquè són institucions que han d'anar acompanyades en aquesta aportació econòmica».

Un parc «viable i sanejat»

Per la seva part, el diputat Rafel Bruguera, va assegurar que el Parc «ha demostrat que és viable des de fa dos anys» i ja «guanya diners», cosa que «no poden dir tots els parcs científics de l'Estat», després de la «feina de sanejament i d'un pla de racionalitat que s'ha demostrat que funciona». Per tant, la «solució estructural que és el deute s'ha de resoldre sí o sí». Paneque va coincidir que el projecte és «sòlid» i que el Parc és clau per al desenvolupament econòmic de la ciutat» i, a més «han demostrat un esforç de gestió i viabilitat». «Què menys que les institucions s'impliquin», va sentenciar.