El govern de Girona ha superat ja l'etapa de Carles Puigdemont. L'alcaldessa Marta Madrenas (CiU) va presentar ahir el pla de govern 2016-2019 fruit de l'acord a què van arribar amb el PSC el 23 de març passat. El nou text té 332 punts i ha estat elaborat entre els dos partits del govern amb unes prioritats clares, «el progrés econòmic, la justícia social, la lluita contra l'atur i la creació d'ocupació», «la transparència en l'acció política, la modernització i digitalització de l'administració i amb la participació ciutadana com a eina bàsica per implementar les grans accions de la ciutat», va explicar Madrenas en un acte ahir a la Sala de Plens davant regidors de tots els grups.

El nou pla 2016-2019 busca ampliar el protagonisme dels barris i la proximitat a la ciutadania. El nou rumb es percep en totes les àrees però, sobretot, i com és lògic, en les que duen ara els socialistes (com Igualtat, Drets Socials, Treball, Joventut o Seguretat). Amb tot, en Cultura, Promoció Econòmica, Turisme o Sostenibilitat que manté CiU, també incorporen novetats posant l'èmfasi en la ciutadania i a fer arribar encara més les polítiques de govern a tots els barris. Com a curiositat, el pla de govern 2015-2016 es titulava «Girona, marca de país» i el d'ara incorpora «ciutat de barris».

Després d'un inici d'any convuls amb la renúncia de Puigdemont i el breu pas d'Albert Ballesta com alcalde, Madrenas va defensar que «durant aquests mesos no hi ha hagut paràlisi, hem fet molta feina i ben feta. Tenim les prioritats molt clares, som un govern amb un projecte molt ambiciós i tenim la il·lusió per posar les bases de la Girona del futur, del progrés, de les persones, moderna, de la cultura, sostenible, educadora, de la tolerància, la igualtat i del respecte a la diversitat» amb la prioritat de «sortir de la crisi i crear ocupació».

L'alcaldessa va insistir que «no només hem reestructurat el consistori sinó que hem dut a terme una intensa acció de govern». Així, va posar alguns exemples, com la construcció del carril bici sota el viaducte, el recompte dels sense sostre, la creació de la Taula d'Emergència Habitacional o el pla d'indústries culturals i creatives per a l'antic cinema Modern.

Tot i això, l'alcaldessa va admetre casos com «dues incidències greus en adjudicacions d'obres». A banda del conflicte amb Adif, va citar l'abandonament de l'empresa que feia les obres a la central del Molí on es reconvertia l'espai per a la gent gran i el recent cas de l'entrada de la Guàrdia Civil al consistori, que pot «provocar incerteses» als veïns «respecte a l'honestedat i transparència de l'Ajuntament». En tots els casos, Madrenas va anunciar mesures per a una millor fiscalització i control.

Madrenas va insistir que «ara és el moment dels barris» i «refermo el meu compromís a treballar amb un peu a l'Ajuntament i l'altre al carrer» i «a assistir de forma regular a les reunions amb les associacions i regidors de barri». «Només amb la política de proximitat aconseguirem un dels principals objectius del nostre govern, zero persones sense les necessitats bàsiques cobertes», va reblar.

Entre els 332 punts, hi ha projectes en marxa com el de l'antic Modern, la Casa Pastors o el Pla Especial de la Devesa i de nous, com fer un mapa cultural per als barris, redistribuir les activitats culturals i festives cap als barris, crear el Consell d'Adolescent i potenciar el d'Infants, col·laborar en la creació d'un càmping escola a Domeny, fer una nova ordenança de serveis funeraris o estudiar la possibilitat de canviar el model de gestió d'abastament d'aigua, entre d'altres.