L'Ajuntament de Girona va confirmar ahir el que ja se sabia. Després d'escoltar els veïns de Sant Narcís, en la reunió de dilluns passat, i els grups en una junta de portaveus posterior, el consistori ha decidit que assumirà el cost d'enderrocar el finger que uneix l'estació del tren convencional amb la de l'alta velocitat. Tot i això, Girona només està disposada a pagar el «preu just» de l'obra i que, segons els càlculs, serien d'uns 270.000 euros quan Adif demanava 490.000 euros en el conveni que els va enviar per signar.

Aquesta rebaixa es deu al fet que, en una segona adjudicació, el preu del projecte del parc Central es va reduir en un 46% i, per tant, proporcionalment també ho ha de fer el cost d'enderrocar el finger.

Ara bé, una cosa és pagar -perquè és la manera més ràpida per iniciar les obres del parc Central- i l'altra acceptar una altra petició d'Adif: pagar per avançat la totalitat de l'obra amb un aval. «De cap manera, no ho farem», va assegurar l'alcaldessa, Marta Madrenas. La ciutat pagarà el «preu just» i, a més, vol anar abonant els imports a mesura que els treballs avancin, «com en totes les obres del món» i, a més, pagarien a «15 dies».

Adif va enviar un conveni a l'Ajuntament on amenaçava de no executar la reposició del parc Central si el consistori no signava el compromís d'assumir l'enderroc del finger. En la reunió amb els veïns de Sant Narcís es van plantejar tres opcions:?pagar, anar als jutjats o refer tot el projecte. La majoria va optar per la via ràpida, pagar (tot i que no amb les condicions d'Adif), i així es va comunicar als grups en una junta de portaveus.

Tots van donar el vistiplau excepte la CUP?(que vol reclamar judicialment per tots els greuges) i ERC, que no s'ha volgut posicionar.

Ràpidament, la secretària de l'Ajuntament ja havia redactat un conveni modificat (en el d'Adif fins i tot hi havia, jurídicament, clàusules il·legals), va explicar Madrenas. Dimecres van aconseguir enviar el conveni a Adif a través dels tècnics. Amb tot, l'alcaldessa encara no ha aconseguit que el president d'Adif li agafi el telèfon. «No és acceptable», va lamentar.

Malgrat tot, l'alcaldessa veu més que raonable el nou conveni. «Tinc el convenciment que quan se'ls exposi ho entendran i donaran resposta». Només consideraria que la qüestió ha quedat encallada si al setembre «no està tot resolt». Llavors, «l'únic que ens quedaria és l'altra via que es plantejava, iniciar directament les accions judicials».