«Visca Salt i visca les festes», amb aquest crit de guerra es posava el punt final a un pregó que era el tret de sortida dels sis dies de festa que viurà Salt. La gimnasta Nora Fernández i el piragüista Quim Fontané van ser els encarregats de fer un pregó en què van reivindicar l'esport minoritari i valorat les instal·lacions de la vila. Fontané es va mostrar «encantat de tenir aquesta oportunitat» i va voler «reivindicar també públicament els nostres dos esports, la gimnàstica i el piragüisme, que entrarien en aquella llista de pràctiques esportives més aviat minoritàries». Ambdós coincidien a dir que si l'Ajuntament els havia escollit com a protagonistes per realitzar el pregó és per «donar una imatge d'un Salt jove i bolcat a l'esport i aquesta vila va sobrada tant d'una cosa com de l'altra».

Fontané va voler reivindicar «allò que el jovent de Salt té al seu abast, per exemple, una estació jove envejable». Va continuar recordant als assistents que els escoltaven des de la plaça President Lluís Companys les entitats i associacions que té Salt. Va anomenar els Diables d'en Pere Botero o la Banda del Rec, els Marrecs de Salt, el Casal Independentista, «una Comissió de Festes que ens ha preparat un programa fantàstic i unes universitats que atrauen els joves i el talent de la nostra vila», afegint que «aquest és el Salt que tenim i pel qual hem de seguir treballant».

Per la seva banda, Nora Fernández va aprofitar l'oportunitat que se li va oferir des del balcó de l'Ajuntament per donar les gràcies a tothom que li ha fet costat durant aquests anys, així com al consistori per «dotar el nostre poble d'una instal·lació de primer ordre dedicada a la gimnàstica».

Transmetre valors

Fontané va posar en rellevància el treball que fan els clubs de Salt «en transmetre valors a la joventut i contribuir en la integració dels diferents col·lectius del nostre poble apropant-los els uns als altres, ja sigui al parc d'aigües braves, al camp de futbol, a la pista de tennis, al parquet del pavelló de bàsquet». Va opinar que d'aquesta manera «aconseguim un Salt més unit, més alegre i més respectuós».

Orgull saltenc

Tant Fontané com Fernández van manifestar que era un autèntic plaer ser els pregoners de la Festa Major d'aquest any. «Ho ha estat com a saltencs però també com ambaixadors d'uns esports respectats i apreciats, però amb poca divulgació social», va dir Fernández. La gimnasta va afegir que «quan viatgem pel món amb el nostre esport, podem dir amb satisfacció que som saltencs». El piragüista va concloure el pregó animant la gent a gaudir de la Festa Major, tal com s'ha de gaudir. «Aquests són dies de diversió, de nits llargues, de retrobades a la fresca, de música a tot drap i de barraques», va dir Fontané afegint que són dies «per divertir-se, anar a dormir tard, de reviure les amistats, dies per ballar i per fer barra». D'aquesta manera, animava a tots a viure de la Festa Major amb «alegria, rauxa i, sobretot, amb un punt mesurat de desmesura». Els dos esportistes van manifestar sentir-se orgullosos de la seva vila i poder-la representar allà on van.

Ganes de festa

El pregó va tenir lloc ahir a les nou del vespre des del balcó de l'Ajuntament de Salt davant d'una gran multitud de ciutadans que esperaven amb candeletes l'inici, un any més, de la Festa Major. L'ambient de diversió i ganes de festa s'olorava a la plaça tant en els grans com en els més petits. I és que el programa d'enguany acull un seguit d'activitats per totes les edats i pensades perquè tothom pugui gaudir d'aquests dies de joia i rauxa independentment de l'edat.

Dijous -abans del pregó- es va fer un espectacle infantil d'històries quotidianes i incorrectes, una audició de sardanes i una cercavila amb els Amics dels Gegants de Salt, els Diables d'en Pere Botero, la Banda del Rec, la Colla Gegantera Caixa de Trons i els Grallers de Bescanó. Avui divendres, a les sis de la tarda, es fa l'espectacle infantil Les danses estrambòtiques, a plaça Catalunya. Des de les 7 de la tarda a les dues de la matinada se celebrarà el Can Panxut Festival a la plaça Sant Jaume. Ja a dos quarts d'11 de la nit començaran els concerts a l'Era de Cal Cigarro. El primer va a càrrec de Korxea, seguit d'Erio, els Catarres i finalment a quarts de tres de la matinada The Risas posarà punt final al primer dia de la Festa Major de Salt.