Que s'acabi el malson com més aviat millor, sigui com sigui. La majoria d'intervencions veïnals en la reunió d'ahir convocada per l'Ajuntament de Girona per parlar sobre les obres del Parc Central demostraven el cansament d'estar aguantant vuit anys d'obres i la demanda que els treballs acabin el més ràpid possible encara que això signifiqui la submissió de pagar l'enderroc del «finger», que ara és l'últim obstacle per l'inici de les darreres tasques a la «zona zero». «Al Central Park de Nova York, això no hauria passat», lamentava un veí.

L'Ajuntament manté un estira-i-arronsa amb Adif des de fa setmanes sobre aquest túnel que connecta l'estació de Renfe amb la del TAV. De fet, des que es va construir fa anys, ja que considera que parteix el Parc. El consistori assegura que l'Estat havia acceptat de paraula que el finançament de l'enderroc del finger aniria a càrrec d'Adif. No obstant, l'alcaldessa, Marta Madrenas, va admetre ahir que no havien sabut fer firmar cap document com a garantia.

Mentrestant, Adif té correus electrònics on l'Ajuntament es mostra disposat a pagar el cost. Madrenas va afirmar que hi havia hagut aquesta acceptació inicial, l'any 2014 quan es creia que no suposava més 70.000 euros. Però que posteriorment, quan es va dir que fregava els 500.000 euros, es van fer enrere i és llavors quan Adif hauria acceptat assumir el cost.

Tres opcions

Amb les obres del Parc Central aturades en espera de concretar-se qui paga l'enderroc del finger, si és que es tira a terra, en la reunió d'ahir l'Ajuntament va plantejar tres opcions per copçar l'opció majoritària i, després d'una Junta de Portaveus els propers dies, decidir. Una opció és anar a judici. Un informe municipal donaria moltes possibilitats de victòria municipal. Però això suposa una espera i un possible endarreriment dels treballs d'entre dos i tres anys. Una segona opció era «pagar -l'enderroc del túnel, com demana Adif- i callar». La darrera era no pagar i que les obres al Parc Central es facin mantenint el túnel. Això suposa un retard d'almenys sis mesos ja que es tornaria a fer el concurs perquè el projecte adjudicat provisionalment per 1,69 milions canviaria.

L'«alternativa Bàscara»

No hi va haver unanimitat veïnal. Les opinions eren diverses i mésd'un resident fins i tot apostava per una possibilitat no contemplada. La denominada «alternativa Bàscara». Seria rebel·lar-se contra Adif, amb protestes encapçalades pel consistori i, per exemple, tallar les vies del tren. O saltar les tanques i pintar la llosa de verd. L'alcaldessa va apuntar que estaria al costat de les «reivindicacions justes».

Entre les reaccions veïnals s'apuntava que la inversió municipal era assumible i que això servia per desencallar d'una vegada l'obra del Parc Central. «Amb la filla gran vaig poder jugar al Parc, amb la petita no», deia un veí. Adif va calcular temps enrere que el pressupost de tirar a terra l'estructura era d'uns 490.000 euros però l'Ajuntament confia que, després del concurs on l'adjudicatària va rebaixar molt el cost total dels treballs al Parc Central, també s'hi inclogui una rebaixa per l'enderoc del finger i ho situi en uns 275.000 euros (la construcció de la marquesina valdria uns 300.000 euros més). Enguany el global d'inversions municipals a la ciutat ha estat de sis milions.

Una altra intervenció lamentava que ara se cedís: «És com si fan bullying a l'escola i guanyen els que t'assetgen». També hi havia qui desconfiava d'Adif i temia que els treballs quedin a mig fer per culpa de l'adjudicació feta a baix preu. Un altre resident considerava que el finger s'hi podria quedar i que n'hi hauria prou fent obertes laterals.

Hi haurà denúncia a Adif

«Paguem i ja ens hi barallarem -amb Adif- després», demanava un veí. L'alcaldessa sí que va deixar clar que un cop acabin les obres al Parc Central demandaran Adif per tot el que sigui possible fer-ho (obres en carrers que ha finançat l'Ajuntament, l'absència d'un pla de protecció o el mateix finger). Madrenas sí que es va comprometre a no assistir a una inauguració hipotètica de l'Estat, un cop acabat el Parc Central.