Diverses entitats protectores d'animals de Girona estan buscant cases d'acollida davant l'allau de gats que troben abandonats, molts cops en situacions lamentables, i als que salven la vida per hores o per minuts. Molts són gatets que no tenen ni un mes de vida i que han estat separats de la seva mare, tot i que necessiten la seva llet i atencions constants. Aquests habitatges temporals són la «casa» del gat mentre esperen algú que el vulgui adoptar. D'aquesta manera, se salven d'estar en instal·lacions precàries.

Darrerament se n'han rescatat quatre que estaven a l'interior d'una gran jardinera a Salt. També se'n van rescatar quatre que estaven en una caixa al costat d'un contenidor al barri gironí de Fontajau, un dia de pluja. Recentment se n'han tret tres mes a Sils. Tots tenien escasses opcions de viure si no se'ls portava ràpid a una casa i se'ls alimentava contínuament. Hi ha casos on s'ha de donar llet als gats cada dues hores. Fins i tot i hi ha un gat, de tres anys, que s'ha salvat d'una eutanàsia. Els seus amos se'n van cansar i els van portar a una clínica veterinària perquè el matessin. Però s'hi van negar.

La protectora d'Animals Cap i Cua i l'Associació GiroGats són dues entitats que no tenen seu física però que gestionen cases temporals d'acollida dels gatets rescatats. Tenen fotos de tots els animals per poder mostrar-les als interessats i en fan difusió a les xarxes socials. L'Associació GiroGats té gats repartits en 29 cases, on acullen 72 animals. Alguns no els separen perquè són germanets o són adults que sempre han viscut junts i la prioritat és aconseguir que s'adoptin junts. L'any passat van aconseguir 130 adopcions i aquest any en porten 53.

La protectora Cap i Cua ara mateix està cuidant una trentena d'animals i diposa de deu cases on els seus habitants cuiden els gats voluntàriament fins que algú decideix adoptar-los. Quan això succeeix, els acollidors poden tenir nous gats rescatats i cuidar-los en espera de la mateixa sort que els anteriors.

Els gats que troben adoptants més fàcilment solen ser els més petits perquè són i tenen tota una vida per davant. No obstant, les protectores també cuiden gats adults que encara no han tingut la sort que ningú s'enamorés d'ells. També n'hi ha de malalts, amb problemes renals, en alguna pota o fins i tot amb càncers. La tasca de les protectores també inclou el pagament d'operacions dels animals. Per poder afrontar les despeses demanen ajuts econòmics voluntaris. Sovint, les associacions fan crides per tal de trobar un adoptant que vulgui donar-li una última casa a l'animal vell o malalt. Les entitats també necessiten menjar per als gats, rascadors, casetes o abeuradors.

També hi ha altres tipus de cures per als gats sense propietari. Per exemple, les colònies en diferents punts de la ciutat. Els animans són alimentats per voluntaris d'acord, sempre, amb l'Ajuntament. Un dels darrers acords és per a la colònia que hi ha sota la plaça Catalunya, amb la Plataforma Animalista.