La Plataforma Aigua és Vida denuncia que el Govern de la Generalitat manté posicions contradictòries pel que fa al cabal del riu Ter. Segons l'entitat, d'una banda inicien un conveni amb la Junta d'Usuaris d'Aigües del Baix Ter per defensar el riu i aposten per projectes de millora de l'espai fluvial però, d'altra banda, defensen el pla de gestió de cabals 2016-2021 que preveu una reducció del 40% del cabal ambiental ecològic del Ter respecte al pla sectorial de cabals de manteniment (PSCM) del 2006. "El projecte és inacceptable i contradictori, està molt bé que diguin que volen reduir el transvasament del riu però ens temem que només siguin belles paraules", ha explicat el portaveu de la plataforma, Pau Masramon. D'altra banda, l'entitat critica que l'Ajuntament de Girona no els ha convidat a la primera reunió de la taula de municipalització de l'aigua. Des de l'associació ecologista carreguen contra el pla de gestió de cabals 2016-2021 que està en tràmit, impulsat l'ACA i la Generalitat de Catalunya, i que preveu una reducció del 40% del cabal ecològic del Ter en comparació amb les xifres que s'havien marcat l'any 2006. "Ens hem reunit amb l'ACA i el conseller Rull i els hem dit que és una vergonya; és increïble i inacceptable que després de deu anys de lluita es vulgui tirar endavant un projecte així", lamenta Masramon. "Fins i tot les administracions argumenten que la llei aplicable és l'espanyola del 1959, per normativa de rang potser sí però costa de creure que un Govern que aposta per la independència atengui abans lleis espanyoles que les que el seu mateix Parlament ha creat", subratlla el portaveu. Per això, des de la Plataforma Aigua és Vida assenyalen que és "contradictori" com actua la Generalitat en referència al cabal del Ter. Per a Masramon és estrany i confús que la Generalitat impulsi convenis en defensa del Ter i, per una altra banda, defensi el pla de gestió de cabals 2016-2021.

Projectes de millora

Respecte al conveni entre el Consorci del Ter i Aigües Ter Llobregat que es va oficialitzar aquesta setmana, l'entitat es mostra prudent. "Esperem que no sigui una cortina de fum per mirar de temperar les reivindicacions que són evidents i que manifesten el mateix: que no hi ha aigua al riu", explica Masramon. Tot i això, celebren que el Consorci del Ter disposi de 40.000 euros anuals per tirar endavant projectes de millora de l'espai fluvial, per conscienciar i sensibilitzar culturalment sobre aquest riu que neix a Ulldeter. "Millor que estiguin en mans del Consorci que no pas de concessionàries privades o empreses", afegeix.

Al mateix temps, des de l'entitat també carreguen contra l'Ajuntament de Girona, que ha previst pel pròxim 19 de juliol la primera reunió de la Taula de Municipalització de l'Aigua. "No tenim clar ni si es farà o no però sabem perfectament que no ens han convidat. Diuen que analitzaran en la primera trobada si ens conviden a les següents que es facin", destaca el portaveu de l'associació ecologista. La remunicipalització i gestió pública dels recursos hídrics és la segona línia d'acció de l'entitat, a part de la demanda de més cabal per al Ter. "És la mateixa vella política, parlen de participar però només han convidat altres partits. Com analitzaran o reflexionaran sobre la municipalització si CDC i PSC han estat els que han mantingut la gestió que s'ha fet fins ara?", qüestiona Masramon. Des de l'entitat estudien convocar una mobilització davant del consistori el mateix dia que es faci la reunió o portar a terme una roda de premsa per explicar la seva postura.

Bona quantitat d'aigua

A part de les queixes realitzades, des de la plataforma celebren la quantitat d'aigua que s'ha registrat aquests primers quinze dies de juliol. En concret, el cabal mitjà ha estat de 9,46 metres cúbics per segon, una xifra molt superior a la dels quatre mesos anteriors. La millor marca des que van arrencar els mesuratges. Cada dia, els activistes mesuren al Pont de la Barca la quantitat d'aigua que porta el Ter. Durant els primers tres mesos, el 85% de dies es va incomplir el mínim establert en el pla de cabals de la Generalitat del 2006. En paraules de Masramon, durant la primera quinzena de juliol s'ha superat de mitjana en un 157% el mínim establert. "És excepcional, són dades per emmarcar relacionades amb el fet que els embassaments de Sau i Susqueda estan plens i que l'ACA té en compte els arrossaires del Baix Empordà, els respecten i per això cada estiu, quan suposadament hi hauria d'haver menys aigua, és quan hi ha més cabal comparant-ho amb altres estacions de l'any", assegura el portaveu.

Segons Masramon, és un exemple més de la "desnaturalització del riu" i temen que el cabal torni a disminuir a mitjans d'agost com acostuma a succeir cada any.