Josep Maria Rufí (ERC-Junts) ja és el nou alcalde de Torroella de Montgrí després de prosperar la moció de censura presentada conjuntament amb tres partits més a l´oposició -UPM, L´Est i la CUP- en el ple extraordinari celebrat avui. Tal com estava previst, la maniobra per fer fora l´actual equip de govern (CiU) ha tirat endavant amb 11 vots a favor enfront de 6 en contra -2 de COET i 4 de CiU-.

Rufí ha promès el seu càrrec assegurant que liderarà un govern "estable" - de moment amb UPM i L´Est com a socis de govern- i "dialogant" amb totes les forces. L´alcalde sortint, Jordi Cordón, ha estat molt dur durant el seu discurs i ha acusat d´"arrogant i traïdor" el nou batlle. A més, ha augurat que el municipi "viurà la seva època més fosca" perquè Rufí i el seu equip "només governaran pels seus".

Torroella de Montgrí ha viscut aquest dimecres la primera moció de censura de la seva història. Tot ha anat sobre el previst i Josep Maria Rufí (ERC-Junts) ha sortit investit alcalde, admetent que se sent preparat per assumir aquest repte amb "il·lusió" i oferint diàleg a totes les forces polítiques, fins i tot a CiU.

Els convergents van ser el seu soci de govern en el primer any d´aquesta legislatura fins que van decidir trencar l´acord. El "detonant final" va ser l´autorització dels correbous amb el vot de qualitat de Cordón, tal com ha explicat de nou el mateix Rufí. A banda d´això, també ha admès una falta de "sintonia" amb el ja exalcalde a qui ha acusat d´haver caigut en el "conformisme" i d´haver contribuït a "desprestigiar la imatge" del municipi . "Ara és l´hora d´acords sòlids, seny i capacitat de diàleg", ha afirmat.

Durant el seu discurs, el republicà ha esmentat les prioritats del nou equip de govern tot subratllant que les persones estaran al centre de la seva política. Entre els projectes previstos, hi ha el Centre d´Interpretació de les Illes Medes al port, el passeig marítim i la nova zona esportiva. També ha anunciat que preveuen reduir l´endeutament del consistori un 64% al final de la legislatura, disminuir la pressió fiscal i abaixar un 10% la taxa d´escombraries.

Josep Maria Rufí ha promès el càrrec per imperatiu legal i utilitzant la fórmula pactada pels ajuntaments adscrits a l´AMI. També ha expressat el seu compromís nacional per donar suport a la Generalitat en "el tram final del camí de la independència de Catalunya".

Cordón acusa de "mentidor" i "traïdor" el nou batlle

El ple extraordinari ha estat molt tens, sobretot arran de la intervenció del fins ara alcalde, Jordi Cordón (CiU), que s´ha mostrat dolgut tot utilitzant un to molt dur. S´ha referit a Rufí com a un "hipòcrita, traïdor, fals i mentider" que va orquestrar un pla "maquiavèl·lic" per aconseguir l´alcaldia i d´haver "trepitjat a tothom". Concretament, ha acusat ERC de no haver respectat un dels punts de l´acord de govern on es comprometien a no presentar cap moció de censura i fins i tot n´ha llegit el text.

"ERC és especialista a no respectar allò signat, és com paper mullat per a ells", ha advertit a la resta de forces de l´oposició -especialment a UPM i a L´Est que entraran al nou govern-. Sobre aquests últims, Cordón s´hi ha referit com a "víctimes" dels "cants de sirena" d´ERC-Junts i també de còmplices del pla. I els ha advertit que el seu suport els "passarà factura" en les pròximes eleccions.

Finalment, també s´ha compromès a liderar una oposició "forta i fiscalitzadora" i a aprofitar aquests tres anys de legislatura per "carregar-se de motius" perquè pensa tornar-se a presentar en les properes eleccions.

UPM i L´Est veuen el nou govern "fort i estable"

Les dues forces que està previst que entrin a formar govern, UPM i L´Est, s´han referit a les greus discrepàncies que hi havia entre ERC-Junts i CiU i a la falta de diàleg amb la resta de forces. Pel que fa a la nova etapa que s´obre al municipi, han coincidit que és una oportunitat per tenir un govern "fort i estable".

El portaveu d´UPM, Jordi Colomí, ha recordat que el seu partit -amb 3 regidors- ha estat un actor clau per al nou govern i que han renunciat a l´alcaldia per no allargar més les negociacions i anar per feina. Per altra banda, ha demanat a l´alcalde sortint que faci autocrítica. "Hauríeu de reflexionar sobre el fet que 11 dels 17 regidors han presentat una moció en contra". Per la seva banda, L´Est -amb 2 regidors- ha explicat que el motiu per entrar al govern ha estat poder portar a la pràctica el programa electoral.

La CUP, que encara no s´ha confirmat que entri al nou govern tot i haver donat suport a la moció de censura, també creu que aquesta és una nova etapa d´oportunitats i que esperen que hi haurà un "major respecte" en l´àmbit de la política del municipi. Diumenge passat la formació anticapitalista va aprovar les condicions que consideren que s´han de complir per entrar al govern i que es resumeixen en 20 punts. Un document que ja han fet arribar a ERC-Junts, UPM i L´Est.

L´única formació que no ha donat suport a la moció de censura contra CiU i que no està previst que entri a formar part del nou govern és COET que, amb dos regidors, apostaven per arribar a un pacte amb els convergents. El seu portaveu, Gregori Sarquella, ha declinat intervenir durant el ple d´avui. En les passades eleccions, CiU va guanyar en nombre de vots assolint 4 regidors, ERC-Junts va obtenir 4 regidors, UPM 3, la CUP 2, L´Est 2 més i COEC 2 regidors.

Entre els assistents al ple, hi havia la consellera de Treball, Dolors Bassa, i el senador de CDC Joan Bagué, entre d'altres polítics de la demarcació.

El nou cartipàs s'aprovarà en els pròxims dies

El nou alcalde vol sotmetre a votació el nou cartipàs properament, possiblement la setmana vinent. De moment, ja se sap que el portaveu d´UPM, Jordi Colomí, serà el primer tinent d´alcalde; el segon serà Josep Martinoy, periodista i segon de la llista d´UPM a les passades eleccions municipals. La fins ara regidora Sandra Bartomeus, número dos d´ERC-Junts, serà la tercera tinent d´alcalde i la cap de llista de L´Est, Sílvia Comas, la 4a tinenta d´alcalde.