La crisi econòmica mundial ha posat a prova la capacitat de reacció de les societats modernes per tal de protegir els seus elements més dèbils. Però també ha tensionat la resistència de cada individu a adaptar-se sense egoisme als canvis de paradigma. No queda massa clar si com a societat i a nivell individual hem après la lliçó. El que sí és evident és que la necessitat ha fet néixer iniciatives valentes per fer el món una mica millor.

Els darrers cinc anys han aparegut a Girona desenes de grups, associacions i col·lectius nous que han reforçat la tasca feixuga que havia caigut sobre les espatlles de les entitats del tercer sector i dels serveis socials públics. Amb la meitat de recursos disponibles ha calgut esmolar la imaginació per trobar noves fonts de proveïment i nous models d'estalvi. El Banc dels Aliments, per exemple, ha encapçalat una creuada per tal de conscienciar la població gironina de la necessitat de dur la generositat a nous nivells. Però també s'ha preocupat d'ensenyar als usuaris dels seus serveis com esmerçar al màxim les vitualles.

Al voltant del Banc dels Aliments s'ha tramat una xarxa de complicitats, col·laboracions i inèrcies que van més enllà de la simple donació d'aliments. La teranyina s'ha nodrit de voluntaris i voluntàries, i de professionals amb ganes d'aportar la seva expertesa. Fins i tot músics. Fa pocs dies es va conèixer el programa pilot proposat pel grup musical sarrianenc Pulpopop, consistent en canviar música per menjar. A través d'una plataforma digital es pot descarregar la seva cançó El noi del port per només 1 euro. L'aportació íntegra està destinada a adquirir peix en conserva, i així enriquir amb proteïna animal i greixos saludables (com l'omega3) una dieta mancada d'aquests nutrients. A la iniciativa s'hi han anat sumant personalitats ben diverses del món de la política i de l'espectacle.

Com he sentit dir al Pulpopop Edgar Massegú: «qui deia que no es pot millorar el món amb la música?».