El grup municipal d'ERC-MES va criticar ahir que el govern «encara no ha convocat als grups municipals per explicar el nou projecte per al Modern», i també denuncien que els veïns no n'hagin pres part. El ple municipal de dilluns passat va ratificar un decretpel qual s'aprovava el nou Projecte d'especialització i competitivitat territorial de les indústries culturals i creatives de l'àrea urbana de Girona.

Maria Mercè Roca ha valorat positivament la proposta de PECT presentada pel govern, de la qual destaca que «posa un accent remarcable en la creació i està consensuada amb els agents culturals de la ciutat».

Política cultural d'aparador

La portaveu d'ERC-MES explica que la política cultural del govern ha estat molt enfocada en l'aparador, «sense massa retorn per als creadors de la ciutat», i és per aquesta raó que el grup va insistir i aconseguir pactar amb el govern l'increment de les beques KREAS.

Aquest projecte «pot ser una oportunitat per professionalitzar el sector i aconseguir que els creadors puguin dedicar-se plenament a la seva activitat cultural i artística», apunta Roca. Explica que en les converses per desencallar el projecte per al cinema Modern, el grup municipal d'ERC-MES va demanar al govern de Girona que confeccionés «un mapa d'equipaments i un estudi d'usos culturals amb visió metropolitana», per tal de discernir realment «quines són les necessitats culturals de Girona i la seva àrea urbana i actuar en conseqüència». Per Esquerra, actualment hi ha edificis infrautilitzats com el Canal, centres sense direcció com la Mercè i altres equipaments que cal repensar des d'una visió global.

La portaveu matisa que el PECT, tot i que ha treballat en aquest sentit, és un projecte de promoció econòmica i no estrictament de cultura, però malgrat això ha reiterat que cal aquest mapa per detectar necessitats i usos «des d'un punt de vista cultural i no només de promoció econòmica». També creu que cal abordar reptes com «la recerca de nous públics, la desigualtat en l'accés a la cultura o el foment d'aquesta a tots els barris».