toses és un municipi discret de muntanya, just on acaben les comarques gironines i comença la Cerdanya. L'altitud mitjana del terme en relació amb el nivell del mar és de 1.444 metres i és amb això el municipi més alt de la demarcació. El més baix l'hem de buscar a 163 km, a l'altre extrem, encara que, seguint l'ordre alfabètic sempre es toquin: Tossa de Mar, que de mitjana està a 5 metres per sobre del Mediterrani.

Toses i Tossa s'assemblen com un barret a una espardenya, tot i que en un moment determinat es devien intercanviar els escuts, perquè en el de la muntanya hi figura una palmera i en el de platja un corb. En el registre viquipèdic de personalitats no ens consta cap tosà il·lustre i, en canvi, a la Tossa de vora el mar hi va néixer un poeta, un monjo de Montserrat i un senyor que es diu Andrés Velencoso i que es veu que és molt important.

Els de la collada viuen la major part de l'any arrecerats vora el foc, baixen de tant en tant a comprar quatre coses al Bonpreu de Ribes de Freser i poca cosa més. Els de marina es dediquen bàsicament a vendre gelats als turistes i tota la resta de coses que necessiten els forasters, ja s'han hipotecat gairebé tot el paisatge i fins i tot els records. Tossa, la Tossa de Mar, ja fa temps que no es distingeix en res dels altres municipis de la Selva marítima dedicats exclusivament al monocultiu del turisme.

Però ara els tossencs han descobert que encara els queda un petit indret arran de mar sense urbanitzar, o sense el suficient formigó per ser homologat com a normal en aquella zona de la costa i, gran idea, han decidit que hi faran un port esportiu.

Això sí, abans ho preguntaran democràticament als habitants del poble. Si ens hem de carregar el patrimoni, com a mínim fem-ho democràticament.

Que trist que és tot plegat.